Simon Elo: Jaettava ruoka-apu tulee kaupoilta

21 joulukuun, 2017 | Uutiset

Kristillisten kansanedustaja Antero Laukkanen ja perussuomalaiset syyllistyvät kylmään politikointiin väittäessään, että hallitus vei rahat leipäjonoilta.

”Jaettava ruoka-apu tulee kaupoilta, ei hallitukselta. Kummallista, että eduskunnan köyhyysryhmän varapuheenjohtaja Laukkanen ei tunne tätä yksityiskohtaa”, ihmettelee Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo. ”Viime vuonna eduskunta myönsi tukea ylimääräisen miljoonan mm. ruokajakelun kylmäkuljetusketjun turvaamiseksi ja muihin ruoan jakelua helpottaviin asioihin, ei ruokaan. Isoilla ruoka-avun toimijoilla pitäisi olla nyt varustelu paremmalla tasolla.”

Kauppojen ruokalahjoitusten antaminen on helpottunut vuodesta 2013, kun Elintarviketurvallisuusvirasto Evira antoi ruokahävikin käsittelystä selkeät ohjeet. Vastuu ruoan laadusta on avustusjärjestöillä, kun aikaisemmin se oli kaupalla. Ruoka-apua saavat vuosittain tuhannet vähävaraiset. Ruoka-apua on jaettu 1990-luvulta lamavuosista lähtien. Suuria toiminnan pyörittäjiä ja avustajia ovat kirkko ja yksityiset lahjoittajat.

Vuosina 2016 ja 2017 hallitus myönsi tukea esimerkiksi ruokajakelun helpottamiseksi sosiaali- ja terveysministeriön momentilta 33.03.63. Vuonna 2018 samalta momentilta maksetaan mm. 300 000 euroa itsemurhia ehkäisevään työhön sekä 3 miljoonaa euroa päihdeäitien auttamistyöhön.

”Ruoka-avussa vapaaehtoistoiminta on suuressa roolissa. Suuri kiitos kuuluukin kaikille niille vapaaehtoisille, jotka tekevät tätä tärkeää työtä”, Elo jatkaa. ”Suomi on yksi maailman rikkaimmista maista. Sosiaaliturvamme on maailman mittakaavassa hyvä. Tavoite on, että kukaan ei joutuisi turvautumaan ruoka-apuun. Mutta elämä heittelee ihmistä eikä avun hakemista pidä koskaan hävetä.”

”Mielenterveyden hoitoon ja päihdetyöhön suunnattu apu voi ehkäistä ruokajonoon joutumista”, Elo sanoo. ”Näin joulun alla toivoisin kaikkien puolueiden välttävän politikointia ja oman hännän nostoa kansalaisia hämäämällä.”

”Kahtena edellisenä vuotena tukea on myönnetty edustaja Laukkasta ja perussuomalaisten Mika Niikkoa lähellä oleville järjestöille, mm. Samarialle, jonka varsinainen toiminta ei edes keskity ruoka-apuun. Ei ihme, että hallituksen päätös aiheuttaa närää”, Elo pohtii.

Lisätietoja:
Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo
puh. 050 513 0687