Kaj Turunen: ”Jauhetaan prosentin kymmenyksistä – iso kuva unohtuu alkoholipolitiikassa”

Tiedote 19.9.2017

Keskustelu alkoholista jumittaa joihinkin prosentin kymmenyksiin, kun pitäisi puhua isommasta kuvasta ja koko toimialan merkityksestä Suomelle”, lataa talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (sin).

Alkoholi on elintarvikeviennin suurin tuoteryhmä, viennin arvo on noin 150 miljoonaa euroa vuodessa. Maailmalla alkoholibisneksessä liikkuu satoja miljardeja euroja.

”Suomella on aito mahdollisuus ottaa alalta suurempi siivu. Meillä on monia toimijoita, palkittuja tuotteita ja asioita, joita muut arvostavat. Kuten puhdas vesi ja raaka-aineet. Se ei kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan pientuottajille pitää olla ensin toimivat kotimarkkinat”, Turunen sanoo.

Turunen toivoo, että sellaista sääntelyä puretaan, joka käytännössä estää kotimaisten alkoholituotteiden markkinoille pääsyn.

Suomalaisilla pientuottajilla pitäisi olla vähintään samat edellytykset kuin ulkolaisilla tuottajilla niin vähittäiskaupan kuin Alkonkin hyllylle sekä tuotteidensa markkinointiin.

”Aina ei tarvita mitään suoria tukia, monesti riittää, että annetaan ihmisten yrittää ja onnistua rauhassa.”

Lisätietoja:
Kaj Turunen
Kansanedustaja (s)
Talousvaliokunnan puheenjohtaja

 

Ministeri Terho: Kielikokeilu taas askeleen lähempänä toteutusta

Tiedote 19.9.2017

Valtioneuvoston yleisistunnossa sovittiin tänään vapaaehtoisen ruotsin kielikokeilun seuraavista vaiheista.

”Olen todella tyytyväinen, että kielikokeilusta annettiin vihdoin esitys. Me sinisissä vaikuttavat ministerit ja kansanedustajat olemme tehneet paljon työtä tämän historiallisen kokeilun toteuttamiseksi”, iloitsee ministeri Sampo Terho (sin).

Varsinkin Itä-Suomesta ja Lapista on tullut runsaasti viestiä vapaan kielivalinnan tärkeydestä. Matkailupaikkakunnilla kielikokeilua odotetaan innolla.

”Elinkeinoelämä pitää kokeilua tärkeänä. Suomessa on pulaa kielitaitoisesta työvoimasta monella alalla. Ruotsi ja englanti eivät riitä. Seurataan, pystytäänkö suomalaisten kielitaitoa monipuolistamaan kielikokeilun avulla. Itse uskon tähän, vaikka olisinkin ottanut vielä suuremman otannan kokeiluun mukaan”, Terho jatkaa.

Hallituksessa on sovittu, että 2200 nuorta saa valita itse, mitkä kaksi vierasta kieltä he valitsevat koulussa. Kokeiluun osallistuvat koululaiset vapautetaan ruotsin opiskelusta myös lukiossa tai ammatillisissa opinnoissa. Kunnat hakevat osallistumislupaa kokeiluun.

”Kunnat ovat jo tiedustelleet, kuinka päästä mukaan kokeiluun. Ohjeet tulevat aivan lähiaikoina. Kokeilu alkaa vielä tämän hallituskauden aikana”, Sampo Terho lupaa.

Lisätietoja:
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho
050-538 1674

Matti Torvinen: Ylimpien laillisuusvalvojien tehtäväjakoa kehitettävä

Suomessa on kaksi ylintä laillisuusvalvojaa, eduskunnan oikeusasiamies ja valtioneuvoston oikeuskansleri, joilla on perustuslain mukaan sama toimivalta. Molempien laillisuusvalvojien kertomukset vuodelta 2016 ovat parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on vuoden 2014 kertomuksessa tuonut esiin tulevana kehitystarpeena oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin työnjaon kehittämisen siten, että tehtävät olisivat mahdollisimman vähän päällekkäisiä. Tehtävien päällekkäisyydestä aiheutuu mm. hallinnollista ajanhukkaa sekä kantelijoiden ja yleisön epätietoisuutta.

– On erittäin tärkeää, että nykyinen, erittäin toimintakykyinen hallitus, käynnistää tällaisen uudistustyön. Meillä on myös nuori ja kyvykäs oikeusministeri, kansanedustaja Matti Torvinen muistuttaa.

– Ihmiset ovat ihan hukassa, kun he miettivät kenelle kantelevat huolistaan, oikeusasiamiehelle vai oikeuskanslerille. Tähän on nyt saatava odotettu muutos, vaatii Torvinen.

Lisätietoja:
kansanedustaja Matti Torvinen
puh. 046 622 2222

 

Simon Elo: Vihreiden metsäteollisuuden tappolinja hävisi Euroopassa

Tiedote 13.9.2017

”Tänään vihreiden meppi Heidi Hautala äänesti Euroopan parlamentin esitystä metsien laskennallisista hiilinieluista vastaan, jolla Suomen metsätalouden jatkuminen ja kehitys turvataan. Aivan käsittämätöntä”, toteaa sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo. ”Brysselissä Suomen asiat unohtuvat. Onneksi vihreiden metsäteollisuuden tappolinja hävisi äänestyksen.”

Suomen metsiä voidaan hyödyntää kestävällä tavalla. Tähän uskoi myös suurin osa europarlamentaarikoista, jotka äänestivät Suomen edun mukaisesti. Ratkaisu on kestävä myös Suomen metsäteollisuudelle, joka saa päätöksen ansiosta lisää investointeja Suomeen.

”Suomi on aina elänyt puusta. Terva oli tärkeä kauppatavara 1600-luvulta 1900-luvun alkuun. Myöhemmin ovat tulleet paperit, paperikoneet ja metsätyökoneet. Kaikki metsiemme ansiosta syntyneitä merkittäviä vientituotteitamme”, Elo jatkaa. ”Metsiemme käytön vaikeuttaminen omin toimin on kaiken järjen vastaista. Uusiutuva puu on tulevaisuuden raaka-aine. Öljypohjaisesta muovista halutaan jo eroon. Puu on uusi muovi. Ja energianlähteenä puusta on mahdollista saada paljon irti.”

Lisätietoja:
Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo
050-513 0687

Sampo Terho: Junckerin puhe yllätyksetön

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin vuotuinen puhe unionin tilasta ei Eurooppa-ministeri Sampo Terhon mukaan sisältänyt suuria yllätyksiä.

”Yleiskuva vaikuttaa siltä, että komission mielestä edelleen keskeisin ratkaisu Euroopan unionin ongelmiin on kasvattaa sen valtaa kansallisvaltioiden kustannuksella”, Terho toteaa. ”Tämä on väärä johtopäätös EU:n viime vuosien kriiseistä. Tärkeintä EU:n kehittämisessä on kuunnella kansalaismielipidettä, joka torjuu liittovaltiokehityksen eli vallan keskittämisen ja taloudellisen yhteisvastuun kasvattamisen.”

Erityisen vaarallisena Suomen kannalta Terho näkee esityksen, jossa kansallista päätöksentekoa rapautetaan enemmistömenettelyä kasvattamalla siten, että Suomen hallitus ei enää voisi päättää oman ulkopolitiikkansa tai verotuksensa suunnasta. Samoin Terho pitää tarpeettomana ehdotusta EU:n valtiovarainministeristä ja suorastaan huonona ehdotusta yleiseurooppalaisista vaalilistoista.

”On epäselvää mitä hyötyä EU:n valtiovarainministeristä olisi, ja symbolisesti uuden huippuviran perustaminen olisi askel väärään suuntaan. Samoin ehdotus yleiseurooppalaisista eurovaaliehdokkaista on torpattu jo aiemminkin moneen kertaan pienten maiden ehdokkaille epäedullisena.”

Positiivisina asioina puheessa Terho pitää puolustusyhteistyön edistämistä ja terrorismin torjuntaa. Myös uudet kauppasopimukset sekä sisämarkkinoiden kehittäminen saavat Eurooppa-ministerin siunauksen. Hyvää on sekin, että nyt jopa komissio torjuu Turkin EU-jäsenyyden.

Samoin Juncker ilmoitti unionin aikovan tehostaa niiden siirtolaisten käännyttämistä, joilla ei ole edellytyksiä saada suojelua EU:sta. Tätä Terho pitää tervetulleena linjauksena.

”On tärkeää, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautusprosessia tehostetaan. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Turvapaikkahakemukset tulee jatkossa käsitellä EU:n ulkopuolella, jotta tilanne saadaan pysyvästi hallintaan. Junckerin ehdotus vähentää laitonta maahanmuuttoa tekemällä siitä laillista on toimimaton kriisin ratkaisemisen kannalta”, Terho toteaa.

Lisätietoja:
Sampo Terho
p. 050 5381674

Sampo Terho: Veronmaksajia suojeltava vokkibisnekseltä

Suomen Kuvalehti kirjoitti 12.9. turvapaikkabisneksestä, jossa esimerkiksi Luona Oy on tehnyt yli kolmen miljoonan euron voitot vastaanottokeskuksien pyörittämisellä.

Sinisten kansanedustaja, ministeri Sampo Terho kritisoi toimintaa voimakkaasti.

”Syntyy mielikuva, että kansallista hätätilaa on käytetty maahanmuuttokriisin aikana taloudellisesti hyväksi”, Terho toteaa.

”Turvapaikkajärjestelmän on oltava reilu myös suomalaiselle veronmaksajalle ja on ehdottoman tärkeää, ettei humanitaarista maahanmuuttoa käytetä miljoonavoittojen takomiseen. Vastaanottobisneksessä ei voida tinkiä yleishyödyllisyyden ja veronmaksajien edun vaatimuksesta.”

Terhon mukaan on selvää, että turvapaikanhakijoille on järjestettävä asianmukainen majoitus, mutta jatkossa ei voida tehdä sitä virhettä, että ilman kilpailutusta käytännössä annetaan yrityksille veronmaksajien kuittaama avoin sekki.

”Virheiden toistaminen vältetään parhaiten pitämällä turvapaikkajärjestelmä mahdollisimman hallittuna. Siniset ovat ehdottaneet turvapaikkahakemusten käsittelyä jo Euroopan ulkopuolella, mikä olisi paras keino turvapaikkajärjestelmän vakauden hallinnoimiseen ja kustannusten kohtuullistamiseen.”

Lisätietoja:
Sampo Terho p. 050 5381674

 

Simon Elo: Vihreillä on teollisuuden tappolinja

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto jakoi nousuhuumassa Ylen Ykkösaamussa hallituspaikkoja, vaikka seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä puolitoista vuotta aikaa.

”Ei kannattaisi nylkeä karhua ennen kuin se on kaadettu”, sanoo Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Vihreät haluaa leikata kilometrikorvauksia ja nostaa rajusti teollisuuden sähköveroa, jonka pitäminen nykytasolla oli Sinisen tulevaisuuden keskeisiä tavoitteita hallituksen budjettiriihessä.

”Vihreillä on teollisuuden tappolinja. Vihreät on kuin vesimeloni: päältä vihreä, mutta punainen sisältä. Sininen tulevaisuus on uskottava vastavoima Suomen talouden vaarantavalle viheraallolle. Me puolustamme teollisuutta ja autoilevaa suomalaista”, linjaa Simon Elo.

Viheraalto tarkoittaa myös turvapaikanhakija-aaltoa Suomeen, sillä Aalto ei hyväksy hallituksen tekemiä kiristyksiä turvapaikkapolitiikkaan. Aalto sen sijaan hyväksyy kansalaistottelemattomuuden kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palauttamista vastaan.

”Poliisin tehtävä on hoitaa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautukset. Miten pääministeripuolueeksi haikaileva voi hyväksyä laittomuudet?”, ihmettelee Elo.

Lisätietoja:
Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo
050 513 0687

Sampo Terho: Lähtöalueiden ongelmat eivät ratkea pakolaiskiintiötä nostamalla

Pakolaiskiintiötä on eri yhteyksissä ehdotettu nostettavaksi sekä Keskustan että Kokoomuksen taholta. Sininen Tulevaisuus ei nykytilanteessa kannata ajatusta.

”Pakolaiskiintiön maltillisesta nostamisesta voidaan keskustella sitten, kun maahanmuuttojärjestelmän kustannukset on saatu paremmin hallintaan”, toteaa Sampo Terho.

”On maahanmuuttojärjestelmän kestävyyden kannalta keskeistä, että turvapaikkahakemukset aletaan käsitellä jo EU-alueen ulkopuolella. Tämän tavoitteen pitäisi mielestäni olla yksi Suomen EU-politiikan kärjistä tällä hetkellä.”

Hakemusten käsittely Euroopan ulkopuolella olisi Sinisten mielestä järkevää ja vapauttaisi myös resursseja kriisien uhrien tehokkaampaan auttamiseen.

”Turvapaikkahakemusten käsittely Euroopan ulkopuolella ratkaisisi monia ongelmia, kuten parantaisi vastaanottajamaiden turvallisuutta ja vähentäisi kustannuksia”, toteaa Terho. ”Nyt perusteettomatkin turvapaikanhakijat odottavat Euroopassa päätöksiään veronmaksajan kustannuksella, ja monet katoavat jäljettömiin kielteisen päätöksen saatuaan.”

”Turvapaikkahakemusten käsittely Euroopan ulkopuolella tulisi vastaanottaville yhteiskunnille edullisemmaksi, jolloin resursseja voitaisiin uudelleenkohdentaa esimerkiksi lähtöalueiden humanitaarisiin tarpeisiin. Tämä olisi suuressa kuvassa paljon suurempi apu kuin pakolaiskiintiön nostaminen.”

Lisätietoja:
Sampo Terho
p. 050 5381674

 

 

Vesa-Matti Saarakkala: Valinnanvapaus säilyy perhevapaauudistuksessa

Perheiden valinnanvapaus ja mahdollisuus hoitaa lasta kolmeen ikävuoteen asti kotona säilytetään.

Hallitus asettaa ministereistä koostuvan työryhmän valmistelemaan perhevapaamallin yksityiskohdat tammikuun 2018 loppuun mennessä. Valmistelussa kuullaan laajasti myös eri sidosryhmiä.

Vesa-Matti Saarakkala (s) on tyytyväinen työlle asetettuihin selkeisiin tavoitteisiin.

”Kotihoidon tuki pitää säilyttää vahvana vaihtoehtona. Henkilökohtaisesti toivon, että sitä porrastetaan niin, että tuen määrä on suurin kun lapsi on pieni ja se asteittain vähenee kolmeen ikävuoteen mennessä.”

Kotihoidon tukea saa vuosittain noin 100 000 suomalaista.
Saarakkala ei halua, että lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana perhevapaita kiintiöitäisiin isälle.

”Jo imetyssuosituksiakin ajatellen on tärkeää, että äiti saa olla halutessaan tuon ajan kotona.”

”Perhevapaauudistuksessa on tarkoitus myös selkeyttää ja yksinkertaistaa nykyistä tukijärjestelmää. Tärkeä tavoite on myös etsiä keinoja joustavoittaa paluuta perhevapailta työelämään”, Saarakkala linjaa.

Lisätietoja:
Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (s)
p. +358 505120632

 

Anne Louhelainen: Kaikkein köyhimpien elämään helpotuksia

Vähimmäissairaspäivärahaa, yksinhuoltajien lapsilisiä ja takuueläkkeitä korotetaan. Sinisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Anne Louhelainen iloitsee siitä, että hallituksen budjettiriihi helpottaa kaikkein köyhimpien päivittäistä elämää ja luo parempaa turvaa sairastumisten varalle. Kaikkein pienituloisimmat vapautuvat yleisradioverosta.

”Hallitus parantaa työllisyyttä ja purkaa kannustinloukkuja niin, että varhaiskasvatusmaksuja alennetaan. Alennukset kohdistuvat pieni- ja keskituloisille. Toisen lapsen sisaralennus nostetaan 50 prosenttiin. Maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin tulee 6 700 perhettä lisää ja maksutulojen alenema kompensoidaan kunnille,” Louhelainen listaa.

”Näillä toimilla voidaan torpata eriarvoistumiskehitystä ja parantaa erityisesti pienituloisten lapsiperheiden ja naisten asemaa.”

Lisätietoja:
Anne Louhelainen
Sininen eduskuntaryhmä
p. 050 5120428