Elo: Suomi tarvitsee sääntöpohjaista, monenkeskistä kansainvälistä yhteistyötä

Elo: Suomi tarvitsee sääntöpohjaista, monenkeskistä kansainvälistä yhteistyötä

Ajankohtaiskeskustelu kansainvälisen monenkeskisen yhteistyön haasteista
Sinisten ryhmäpuheenvuoro
Kansanedustaja Simon Elo

Arvoisa puhemies!

Afrikka on Euroopan kohtalonkysymys, kuten ulkoministeri Soini on todennut. Afrikan väestönkasvu on nopeinta maailmassa, mutta yhteiskunnallinen kehitys ei ole pysynyt väestönkasvun tahdissa. Etenkin nuorisotyöttömyys on korkealla.
Yksi lääke Afrikan talouskasvun vauhdittamiseksi on taloudellinen yhdentyminen Afrikan unionin maiden kesken. Tullien poistaminen loisi maanosan kattavat sisämarkkinat. Afrikan vapaakauppa-alueen perustamisessa on tänä vuonna otettu lupaavia ensiaskelia.

Ehkä hieman yllättäen tutkimusten mukaan Afrikan elintason noustessa myös siirtolaisten määrä Eurooppaan uhkaa kasvaa. Afrikan maissa tarvitaan hyvää hallintoa, tasaisempaa tulonjakoa ja ammatillisen koulutuksen lisäämistä. Näillä eväillä Suomikin aikoinaan nousi kehitysmaasta teollisuusvaltioksi.

Toinen Suomelle hyvin tärkeä ulkopoliittinen kysymys on Venäjä. Viime aikoina on kuulunut joidenkin Euroopan äärioikeistolaisten puolueiden vaatimuksia Venäjän pakotteiden purkamisesta. Näiden samojen puolueiden uskotaan vastaanottaneen rahoitusta venäläisiltä. Siniset pitävät tällaista toimintaa Suomen kansallisen edun ja turvallisuuden vastaisena.

Suomessa kaikkien puolueiden tulee pitää tiukasti kiinni siitä, että yhteisistä pakotteista ei peräännytä ennen kuin Venäjä on osoittanut edistystä niissä askelmerkeissä, jotka tähtäävät rauhaan Ukrainassa. Pakotteista omalta osaltaan kärsineiden suomalaisten uhraukset eivät saa jäädä merkityksettömiksi. Jokaisen maan on noudatettava yhteisiä pelisääntöjä.

Sinisten mielestä Suomi tarvitsee sääntöpohjaista, monenkeskistä kansainvälistä yhteistyötä. Kaikella on hintansa, mutta yhteistyö tuottaa Suomelle myös hyvinvointia.

Lisätietoja:
Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo
050-513 0687