Eteenpäin terveys ja turvallisuus edellä

Eteenpäin terveys ja turvallisuus edellä


Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 tartuntatautiepidemia. Maailman terveysjärjestö, WHO, on luokitellut koronaviruksen COVID-19 pandemiaksi eli epidemia on levinnyt maailmanlaajuiseksi. Vaara sairastua tautiin, on missä maassa tahansa. Ulkoministeriö on ohjeistanut: Ei pidä matkustaa.

Suomessa on todettu toistaiseksi ainakin 243 koronavirustartuntaa, osa potilaista on ollut sairaalahoidossa, osa kotihoidossa. Tämän hetkisen tiedon mukaan Suomessa ei ole koronavirukseen menehtyneitä. Ajankohtaista tilannetta voi seurata mm. täältä. Itämisaika eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on 2-12 päivää. Sairastuneiden oireita ovat olleet mm. kuume, yskä, kurkkukipu, päänsärky, lihassäryt ja hengenahdistus.

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Virus voi säilyä pinnoilla ja tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana, käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta. Omaa tartuntariskiä voi alentaa huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta! 

Kädet pestään huolellisesti ulkoa sisälle saavuttaessa, ennen ruokailua ja vessakäyntien jälkeen, saippuaa ja vettä käyttäen, noin 20 sekunnin ajan. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperipyyhkeisiin. Jos käsien peseminen ei ole mahdollista edellä kuvatulla tavalla, käytetään käsihuuhdetta. Aivasta ja yski hihaasi, EI kämmeniin. Niistetään kertakäyttöisiin nenäliinoihin, jotka heitetään roskiin ja kädet pestään huolellisesti vedellä ja saippualla. Sairaana pitää jäädä kotiin! Jos olet ollut lähikontaktissa laboratoriokokeissa varmistetun koronavirustautitapauksen kanssa ja epäilet itselläsi koronavirusta, ota yhteys puhelimitse omalle terveysasemalle tai päivystykseen.

Kannattaa välttää massatilaisuuksia ja vierailuja riskiryhmiin kuuluvien esim. vanhusten luona. On erittäin tärkeää seurata ja noudattaa viranomaisten antamia ajankohtaisia ohjeita!

Me Siniset haluamme noudattaa viranomaisten ohjeita oman ja toisten terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi. 

(Ohjeet: THL, WHO) 

Hyvää ja turvallista kevättä kaikille

Kari Kulmala

Sinisten puheenjohtaja