Eurooppaministeri Terho vastaa Mykkäselle: Ei käy, EU-kiintiöpakolaisten määrän kasvattaminen ei ratkaise maailman siirtolaiskriisiä

Eurooppaministeri Terho vastaa Mykkäselle: Ei käy, EU-kiintiöpakolaisten määrän kasvattaminen ei ratkaise maailman siirtolaiskriisiä

”EU-kiintiöpakolaisten määrän 10-kertaistamisessa ei ole järkeä käytännössä, ei periaatteessa, eikä edes teoriassa”, Sinisten puheenjohtaja, eurooppaministeri Sampo Terho (sin) kommentoi sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) juhannuksen alla tekemää ehdotusta EU:n pakolaiskiintiön kymmenkertaistamisesta. ”Maailman pakolaiskriisiä ei ratkaista kymmenien tuhansien, satojen tuhansien tai edes miljoonien ihmisten ottamisella Eurooppaan. Mykkäsen avaus vain vahvistaisi nykyisiä raskaita ja toimimattomia järjestelmiä, ja vastaavasti lykkäisi niitä uudistuksia, jotka väistämättä ovat edessä.”

Vaikka Mykkäsen ehdotus ei automaattisesti merkitsisi Suomen pakolaiskiintiön kymmenkertaistumista, se tulisi kasvattamaan Suomen vuosittain vastaanottamien pakolaisten määrää tuhansilla. Perheenyhdistämiset huomioiden humanitaarisen maahanmuuton määrä nousisi jopa kymmenillä tuhansilla ihmisillä. Määrä ei ole kestävä Suomen julkistalouden kannalta. Väestönsiirrot eivät myöskään ratkaise niitä lähtömaiden kriisejä ja ongelmia, joiden vuoksi Eurooppaan hakeudutaan.

”Ratkaiseva edistysaskel on siirtää koko turvapaikkaprosessi EU:n ulkopuolelle, jolloin ihmissalakuljetus lakkaisi ja järjestelmän väärinkäyttö elintasopakolaisuuteen tulisi huomattavasti vaikeammaksi”, Terho jatkaa. ”Vapautuvat resurssit voidaan käyttää hädänalaisten auttamiseen lähtöalueille ja niiden läheisyydessä, joilla tälläkin hetkellä suurin osa maailman pakolaisista on. Samoin on tuettava sellaisia rakenteita, joilla luodaan kehitysmaihin koulutusta, työpaikkoja ja hillitään väestönkasvua.”

Lisätietoja:
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, eurooppaministeri Sampo Terho
puh. 050-538 1674

Lisää aiheesta Sampon blogissa