Hallitus laittaa lisäbudjetissaan 4,1 miljardia euroa koronakriisin hoitoon 

Hallitus laittaa lisäbudjetissaan 4,1 miljardia euroa koronakriisin hoitoon 


Lisärahaa jaetaan avokätisesti yrityksille, kunnille, kulttuurin ja liikunnan toimijoille sekä koronakriisin takia vaikeuksiin joutuneille kansalaisille. Hallitus jatkaa sitä minkä se hyvin osaa – jakaa rahaa joka suuntaan ja pitää samalla kansalaiset tyytyväisinä. On hyvä ottaa lainaa ja jakaa lainarahaa silloin kun ei tarvitse miettiä kuka lainan lopulta maksaa.

Hallitus kertoo satsaavansa 600 miljoonaa euroa hoitohenkilöstön suojavälineiden ostamiseen ja lääkkeisiin. Toivottavasti Kiinasta tuleva seuraava lasti kasvosuojuksia on kunnollista tavaraa, eikä sekundaa, kuten viimeksi. Tässäkin asiassa olisimme voineet toimia siten, että tuotteet tehtäisiin Suomessa. Tämä olisi auttanut maamme pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Yritystukiin on tulossa noin miljardi euroa lisää, joista maaseudun yritystoimintaan 40 miljoonaa euroa. Nämä ovat oikeansuuntaisia satsauksia, mutta vielä riittämättömiä.

Ansioturvaan ja perusturvaan tulee kaiken kaikkiaan 1,1 miljardin euron lisäykset. Tästä noin 800 miljoonaa johtuu työttömien ja lomautettujen määrän kasvusta, eikä tämä kasvu johdu pelkästään koronasta. Tällä yli miljardilla paikataan samalla hallituksen virheitä työllisyyden parantamisen osalta. 

Pidän erinomaisena, että hallitus myöntää Kelalle 41 miljoonaa euroa etuuskäsittelijöiden palkkaamiseksi ja työttömyyskassoillekin 20 miljoonaa euroa, jotta ihmiset saivat etuutensa ajallaan. Tämän pitäisi olla itsestään selvyys. Nämä ovat perusasioita, jotka tulee olla kunnossa.

Kunnat saavat lisärahoitusta yli 1,5 miljardia, kahdessa erässä. Tämä tulee varmasti tarpeeseen. Samalla tulisi huolehtia, ettei kunnille tule enää yhtään lisätehtäviä tällä vaalikaudella. 

Valtiovarainministeriön tämän hetkisen arvion mukaan talous putoaa tänä vuonna 5,5 prosenttia. En usko tähän vaan epäilen talouden putoavan yli 10 prosenttia. Siitä on selvät enteet olemassa. Valtiovarainministeri Kulmuni arvioi tänään, että uutta velkaa joudutaan ottamaan yli 10 miljardia euroa. Hallitus on jo aiemmin päättänyt noin 15 miljardin euron koronatoimista. Näyttää siltä, että hallitukselle ei velan ottaminen ole vaikeaa.

Ihan muistutuksena tämä seuraava lähde: http://velkakello.fi/

Tästä voit katsoa, paljonko on Suomen valtion velka tällä hetkellä. Sitä on noin 107 miljardia euroa. Sinun osuutesi siitä on noin 19000 euroa. Samaan aikaan kun luit tämän tiedotteen, valtionvelka kasvoi noin 155000 euroa, eikä sinun tarvinnut tehdä oikeastaan mitään. Pitäisikö olla huolissaan? Minusta pitäisi!

Joka tapauksessa hiljennymme kohta pääsiäisen viettoon. Toivon sinulle rauhaisaa pääsiäisenaikaan.

Kari Kulmala

Sinisten puheenjohtaja