Hätätilahallitus vai hallitushätätila?

20 syyskuun, 2021 | Blogit Uutiset Yleinen

Vuonna 1975 maata vaivasi globaali öljykriisi. Suomessa oli ennätykselliset 60 000 työtöntä. Tilanne oli vakava ja valtiojohto suhtautui siihen sellaisena. Maahan muodostettiin ns. hätätilahallitus ratkomaan suurta kansallista huolta. Oli löydettävä keinot saada aikaan oikeita työpaikkoja ihmisille. 

Vuonna 2021 maata vaivaa jälleen globaali kriisi – Covid-19. Nyt maassa on 322 600 työtöntä työnhakijaa (TEM). Tilanne on vakava, mutta maan johdossa siihen tunnutaan suhtautuvan kovin kevyesti – ikään kuin annettuna olotilana. Business as usual, kuten tavataan sanoa. 

Hallitus ei pyri esimerkiksi puolittamaan työttömyyttä. Ja vaikka se pyrkisi tähän, olisi työttömien työnhakijoiden määrä edelleen yli 2,5-kertainen 1970-luvun hätätilahallituksen lähtökohtaan nähden. Nyt se on yli viisinkertainen.

Oikeiden työpaikkojen ja niiden edellytysten sijaan hallitus on luonut käsitteen “päätösperäinen työpaikka”. Hallitus laskeskelee kammioissaan niitä. Näin toimien se on siirtänyt koko työllisyyskysymyksen tosielämästä virtuaaliseen todellisuuteen. Ja naamioinut oman tekemättömyytensä virtuaalitodellisuuden käsitteiden verhoon. 

Ihmisten arkitodellisuudessa taas työttömien työnhakijoiden määrä ei edes ole laskenut. Se on noin 60 000 korkeampi kuin hallituksen aloittaessa. Sattumoisin kasvu on sama kuin koko työttömien määrä silloin, kun 1970-luvulla julistettiin hätätilahallitus. 

On aika kysyä maata johtavalta viisikolta, tunteeko se työpaikkojen syntymekanismeja? Tunteeko se työllisyyden hoidon historiaa? Aikooko hallitus tehdä jotain tilanteessa, jossa työttömien työnhakijoiden määrä on viisinkertainen verrattuna ’hätätilahallituksen’ toimeksiantoon?

Ehkä meidän olisi aika julistaa uusi hätätila – hallitushätätila. Tarvitsemme hätäisesti maahan hallituksen, jolla on jonkinlainen käsitys työelämästä ja työpaikkojen syntymisestä – niiden oikeiden työpaikkojen, joissa tehdään töitä ja joista maksetaan palkkaa. 

Helsinki 20.9.2021

Petri Roininen
Puolueen puheenjohtaja
Siniset