Juha Vimpari – pieni kansakunta pärjää vain yhdessä tekemällä

Juha Vimpari – pieni kansakunta pärjää vain yhdessä tekemällä

Rauhallinen ja sovitteleva turva-alan monitoimimies. Innokas retkeilijä ja Suomen Ladun aktiivi. Sellainen on Juha Vimpari, 47-vuotias perheenisä Jyväskylästä. Millaisilla teemoilla hän lähtee mukaan eduskuntavaaleihin?

Juha Vimpari on energinen touhuaja ja tottunut olemaan monessa mukana. Edes haastattelun aikataulujen sopiminen ei ollut aivan yksinkertaista, sillä työ ja harrastukset veivät kiireistä miestä nettien ja puhelinten ääreltä. Oli Suomen ladun kokousta, Punaista Ristiä, työsuojelukoulutusta, työreissua Valmetin nimissä, Vapepan valmiuspäivystäjäkurssia, sinisten kokousta. Vimpari työskentelee Valmetilla paperi-ja sellukoneiden suunnittelun ja kehityksen parissa. Vapaa-aika kuluu hoitaessa yhteisiä asioita.
Kainuulaisen pienviljelijän poikana poliittinen suunta oli aika lailla selvillä jo lapsuuden kodissa. ”Kainuussa pienellä kylällä keskustan valta oli kova ja taitaa se olla vieläkin. Toinen vahva tekijä oli vasemmisto ja SKDL. Kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei kiinnostanut. Kyllä se SMP:n sanoma puhutteli. Kun omat lapset kasvoivat, alkoi jäädä aikaa ja innostusta myös yhteisiin asioihin” Vimpari pohtii. Kuntapolitiikkaan hän lähti mukaan Jyväskylässä 2012 ennen kuntavaaleja.

Turva-alan monitoimimies

Kiinnostus maanpuolustukseen heräsi kunnolla varusmiesaikana Rissalan lennostossa. Sen jälkeen Vimpari on toiminut aktiivisesti Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa, VAPEPA:ssa, Jyväskylän alueen vapaapalokunnassa ja maakuntajoukoissa. ”Pelastustoimen varautumista on ajettu alas monta vuotta eikä sitä oikein edes harjoitella. Tähän pitää tulla muutos. Turvallisuus on aika pitkälle juuri varautumista ja omaa tekemista siinä omassa lähiympäristössä missä elää. Kolmas sektori tarvitaan viranomaisten avuksi kriisitilanteissa niin, että viranomaiset johtavat toimintaa ja vapaaehtoiset avustavat kykyjensä mukaan.” Vimpari näkee huonona myös sen, että monenlainen turvallisuuteen ja kriiseihin liittyvä valistustyö on vähentynyt. ”Ohjeiden sijaan ovat tulleet kiellot. Niillä ei ajeta samaa kuin kunnollisilla opastuksella ja mahdollisuudella omaan ajatteluun.”

Pidetään huolta jokamiehen oikeuksista

Luontoharrastukset ovat Vimparille tärkeitä. ”Meillä on aina ollut tilaa ja vapautta liikkua luonnossa. Tämä on Euroopan mittakaavassa ainutlaatuista. Meillä jokamiehen oikeudet takaavat sen, että kaikilla on mahdollisuus lähteä liikkeelle luontoon. Se on sikäli edullista kunnon kohotusta ja terapiaa, ettei mukaan tarvitse välttämättä mitään kalliita varusteita. kansanterveyden kannaltakin jokamiehen oikeudet on iso asia.” Vimpari haluaa pitää kansalliset tiet, vedet, ilman ja metsäluonnon jatkossakin hyvässä kunnossa, kaikkien ulottuvilla.

Suomi tarvitsee eri alojen ammattilaisia

Vimparin oma lukihäiriö on osaltaan saanut hänet ottautumaan erilaisten oppijoiden ongelmiin. Tästäkin aiheesta hän puhuu miellellään. Meillä mennään kouluissa vielä aivan liikaa kirjoista pänttäämällä. ”Monenlaiset muut oppimistyylit jäävät silloin varjoon. Joku oppii parhaiten katselemalla tai kuuntelemalla, joku käsillä tekemällä tai yhteistyössä muiden kanssa, digitalisaatio luo tähän entistä parempia mahdollisuuksia, kun näitä kaikkia voidaan yhdistää. Vain osalle ihmisistä opiskelu kirjoja lukemalla on paras tapa.” Vimpari toivoo, että koko koululaitosta voidaan kehittää niin, että se ottaa monipuolisemmin huomioon erilaiset oppijat. ”Suomi tarvitsee erikoisosaajia ja käsillä tekijöitä. Eikä meillä ole varaa jättää syrjään osaaviin ja asiastaan innostuneita ihmisiä, joiden parhaat kyvyt eivät ole vielä koskaan päässeet esille. Pidetään toisistamme huolta eikä anneta ihmisten syrjäytyä.”
Esimerkiksi yrittäjyys vaatii tiettyä jääräpäisyyttä ja usko omaan tekemiseen työajoista välittämättä. Vimpari näkee, että yleisesti paheksuttava erilaisuus luo hyviä mahdollisuuksia muualla kuin vaikka perinteisessä koulumaailmassa. ”Oppiminen on asioiden omaksumista. Omien keinojen löytäminen siihen mahdollistaa etenemisen jossa ei ole mitään rajoja. Ei ole oppimattomia ihmisiä, on vain erilaisia tapoja oppia sekä erilaiset kiinnostuksen kohteet ja tätä mahdollisuutta meidän ei pidä sivuuttaa.”

Pieni kansakunta pärjää vain yhdessä tekemällä

Vimpari tunnetaan rauhallisena ja sovittelevana miehenä ja monipuolinen kokemus järjestötyöstä on vain vahvistanut näitä ominaisuuksia. ”Meillä kaikilla on toisiltamme opittavaa. Ei pidä keskittyä riitelyyn tai kokemuskohtaisiin yleistyksiin vaan yhdessä tekemiseen ja toisilta oppimiseen, muita pitää yrittää ymmärtää, vaikka ei aina samaa mieltä olisikaan. Suomi ei ole vielä valmis ja tekemistä riittää kyllä kaikille, joita yhteiset asiat kiinnostavat. Meitä kaikkia tarvitaan. Erilaisuus ja erilaiset näkemykset ovat voimavara.

MARJA NOUSIAINEN