Kaj Turunen: Työttömyysturvalaki tulkitsee koko perheen yrittäjiksi – tähän on saatava muutos

Kaj Turunen: Työttömyysturvalaki tulkitsee koko perheen yrittäjiksi – tähän on saatava muutos

”Perheenjäsen tulkitaan yrityksen osaomistajaksi, vaikka hänellä ei olisi minkäänlaista omistusta yrityksestä, ja hän jää näin työttömyysturvan ja työllistämistoimenpiteiden ulkopuolelle”, ihmettelee sinisten kansanedustaja ja eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen.

Turunen on tehnyt lakialoitteen yrittäjän perheenjäsenten oikeudenmukaisemmasta kohtelusta työttömyysturva-asioissa. Lakialoitteeseen on tarkoitus kerätä reilusti yli sadan kansanedustajan nimet.

”Uskon saavani yli sata nimeä helposti. Eihän kukaan voi vakavissaan puolustaa nykyistä lakia, jonka mukaan henkilö voidaan tulkita yrityksen osaomistajaksi, vaikka tosiasiassa ei omistaisikaan yritystä millään tavalla”, Kaj Turunen sanoo.

Nykyisessä lainsäädännössä ja sen tulkinnassa on suuri epäoikeudenmukaisuus yrittäjäperheen jäsenien työttömyysturvassa. Työttömyysturvalaki ja sen tulkinta ovat ristiriidassa yrittäjäeläkelain kanssa.

”Onhan se uskomatonta, että päästäkseen työttömyysturvan piiriin, yrittäjän perheenjäseneltä vaaditaan muuttamista pois kotoa, perhesuhteiden katkaisua, tai että toisen perheenjäsenen pitäisi lopettaa koko yritystoiminta.”

”En tiedä mitkä motiivit ovat aikoinaan ollut, kun nykyinen epäoikeudenmukainen ja käsittämätön laki on säädetty, mutta viimeistään nyt se on korjattava”, Kaj Turunen toteaa.

Yrittäjäperheissä nykyiseen lakiin ja sen tulkintaan suhtaudutaan hyvin kriittisesti.

”Yrittäjän perheenjäsenen oikeudellista asemaa voi nykyisin aiheesta verrata tulkintaan rikollisliigan jäsenyydestä.”