Kari Kulmala: Arvonlisävero pois erikoisrahoilta

Kari Kulmala: Arvonlisävero pois erikoisrahoilta

Rääkkyläläinen sinisten kansanedustaja ja numismaatikko Kari Kulmala vaatii eduskunnalle jättämässään toimenpidealoitteessa, että erikoisrahoilta poistetaan arvonlisävero, kuten on käytäntönä muissakin Euroopan unionin maissa.

Suomen Rahapaja Oy muutti vuoden 2016 alusta ALV 59 § mukaisesti aikaisemmin nimellisarvoon myytyjen 2 euron erikoisrahojen arvonlisäveromenettelyä. Suomen Rahapajan perustelu ALV verolle on, että arvonlisäverovelvolliselle kauppiaalle eli ostajalle vero on vähennyskelpoista. Tämän ALV-veromäärittelyn tekee vielä ihmeellisemmäksi se, että lähes samaan aikaan rahahuollon kautta lasketaan samaa rahaa kiertoon samoissa raharullissa nimellishintaan.

Suomessa ei ole ollut vuoden 2013 jälkeen nimellishintaisia normaaleja 1 sentistä 2 euroon käyttörahoja, vaikka niitä on valmistettu ja jaettu samanlaisissa raharullissa. Vastaavasti 2 euron ”erikoiskakkoset” kuuluivat vielä ALV 59 § lain piiriin, kuten kaikki aikaisemmin 2013 olleet käyttörahat. Mutta nyt vuoden 2016 alusta ne ovat verollisia eli käytännössä nimellishintainen ja käyttöarvoltaan oleva 2 euron kolikko onkin Suomessa 2,48 euroa + toimitus ja postikulut. Vastaavasti muissa EU-alueiden euroa käyttävissä maissa 2 euron ”erikoiskakkosta” saa ostaa keskuspankeilta nimellishintaan raharullittain. Tällainen toiminta ei ole millään tavoin tasapuolista, Kulmala harmittelee.

Arvonlisäverolain 59 §:n mukaan käyvän maksuvälineen myynti nimellisarvoonsa on verotonta lukuun ottamatta sellaisia kolikoita, joiden myyntihinta määräytyy niiden keräily- tai metalliarvon perusteella. Suomessa ja EU-alueella on erityisesti nuoria keräilijöitä, jotka haluavat kerätä eri maiden euroja talteen. Euroopan Keskuspankin (EKP) mukaan 2 euron erikoisrahat ovat käypiä maksuvälineitä kaikkialla euroa maksuvälineenä käyttävissä maissa. Suomea lukuun ottamatta kaikissa muissa EU- alueen maissa erikoisrahoja saa ostaa nimellishintaan, miksi ei siis myös Suomessa, Kulmala kysyy.

Lisätietoja:
Kari Kulmala
puh. 050 5132213