Kari Kulmala: Teiden kunnossapito vaatii järeämpää kalustoa

Kari Kulmala: Teiden kunnossapito vaatii järeämpää kalustoa

”Tien käyttäjien turvallisuutta pitää parantaa ja kunnossapitoon tarvitaan järeämpää kalustoa. Teiden ja katujen hoito on monilla alueilla rempallaan ja ihmiset ajelevat oman henkensä uhalla”, jyrisee sinisten kansanedustaja Kari Kulmala. Kuntien ja maakuntien sekä ELY-keskusten ja Liikenneviraston on otettava hänen mielestään asiasta parempi ote.

Työltä pitää vaatia laatua

”Teiden hoito talvella näillä leveysasteilla on vaativaa ja siihen tarvitaan oikeat välineet ja työntekijät. Tällä hetkellä monilla alueilla tiestöä hoitaa se, joka lupasi tehdä homman halvimmalla ja voitti kilpailutuksen. Halvimmalla ei saa kuitenkaan parasta kalustoa.”

Tilastojen mukaan viime vuonna kantateiden kunto säilyi ennallaan, mutta seutu- ja yhdysteiden kunto heikkeni. Korjausvelan kasvu on pysähtynyt, mutta vain hetkeksi, Kulmala arvelee. Ja
kunnossapitotyön kilpailuttamiseen pitää saada parempaa asiantuntemusta ja ryhtiä. Työltä pitää myös vaatia riittävää laatua.

Jäät ja polanteet tarvitsevat järeää kalustoa

”Samaan aikaan kun lapset luistelevat ja pelaavat jääkiekkoa yleisellä tiellä, myös hälytysajoneuvot ja koulutaksit luistelevat. Tietä ei ole hiekoitettu ja tien reunat ovat pehmoiset. Etenkin hälytysajoneuvoja odottaa hädässä oleva ihminen. Monesti hälytysajoneuvo tai koulutaksi tekee aamulla ensimmäiset jäljet lumiseen seutu- tai yhdystiehen.”

”Tien kunnostukseen tarkoitettu kalusto on tässä avainasemassa. Ennen vanhaan tiekarhut muotoilivat soratiet keväällä siten, ettei vesi seisonut tiellä ja tien reunat kasvaneet heinää ja vesaikkoa. Syksyllä tie ajettiin tasaiseksi aurausten helpottamiseksi ja talvella poistettiin polanteet. Tarpeen mukaan tiet myöhemmin lanattiin traktorilla tai kuorma-auton alaterällä. Tällä hetkellä tiekarhuja tai niihin verrattavaa järeämpää kalustoa ei ole enää kovin paljon käytössä, eikä myöskään niiden käyttöön koulutettuja kuljettajia. Tähän on saatava muutos. Tienkäyttäjien turvallisuutta pitää parantaa”, Kulmala vaatii. Hän on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen tänään.

Lisätietoja:
Kari Kulmala
p. 050 5132213