Kari Kulmala: Tuntuvampia rangaistuksia uhanalaisten kalojen salakalastuksesta

Kari Kulmala: Tuntuvampia rangaistuksia uhanalaisten kalojen salakalastuksesta

Sinisten kansanedustaja Kari Kulmala vaatii tuntuvampia rangaistuksia uhanalaisten kalojen salakalastuksesta. Järvilohi on vaarassa kadota kokonaan ja suuria ongelmia on myös monilla muilla uhanalaisilla kalalajeilla.

Kalastuslakiin on tulossa taloudelliset arvot laittomasti pyydetyille ja saaliiksi otetuille kaloille.

”Tämä on tervetullut uudistus, ministeri on huomioinut alkusyksystä tekemäni toimenpidealoitteen”, kiittelee Kulmala.

”Lisäksi tarvitaan täsmällisempiä kalastusrajoituksia, parempaa valvontaa ja tuntuvampia rangaistuksia.”

Hinnoitteluesimerkiksi Kulmala nostaa Saimaannorpan.

”Saimaannorpan arvoksi on määritelty noin 10 000 euroa. Korvaussummat riippuvat eläimen uhanalaisuudesta, kannan koosta sekä siitä, kuinka nopeasti laji lisääntyy. Hinnat määrittelee ympäristöministeriö”.

Taloudellisten arvojen määrittäminen tullee Luonnonvarakeskuksen tehtäväksi vuonna 2018. Uudistuksen vaikutuksia kalastuslakiin selvitellään parhaillaan.

Luvattomasta kalastuksesta on rangaistuksena normaalisti kahdeksan päiväsakkoa ja kalastusvälineet voidaan takavarikoida. Nämä toimet eivät pelkästään näytä vähentävän salakalastuksen määrää.

”Kun kalastetaan alueella, jossa kalastus on kielletty esimerkiksi uhanalaisen kalalajin suojelun näkökulmasta, tulisi rangaistuksen olla suurempi. Tämän lisäksi, mikäli paljastuu, että saaliina on äärimmäisen uhanalainen laji, tulisi siitä olevan korvauksen olla huomattava.”

Lisätietoja:

Kansanedustaja Kari Kulmala
[email protected]
p. 0505132213