Matti Torvinen: Käräjäoikeusuudistus parantaa kansalaisen oikeusturvaa ja tuomioistuinten palvelun laatua

Matti Torvinen: Käräjäoikeusuudistus parantaa kansalaisen oikeusturvaa ja tuomioistuinten palvelun laatua

Pieniä käräjäoikeuksia yhdistetään ja vahvistetaan niin, että niistä löytyy jatkossa enemmän erityisosaamista. Tuomarilta vaaditaan nykyään paitsi lakikirjan tuntemusta myös monen alan erityisosaamista. Siksi eri alojen oikeudenhoitoa halutaan keskittää.

”Kansalaisen on tunnettava, että hän on tullut kohdelluksi oikeudenmukaisesti kun hän kävelee ulos tuomioistuimesta päätös taskussaan. Asiantuntemus ja ratkaisujen laatu eivät voi olla riippuvaisia käräjäoikeuden koosta tai sijainnista”, summaa sinisten kansanedustaja Matti Torvinen, joka lakimiehenä on erityisen iloinen uudistuksesta.

Uudistuksella haetaan myös säästöjä.

”Suurimmat säästöt syntyvät siitä, että käräjäoikeuksien päätöksiä ei tarvitse lähteä huudattamaan uusiksi seuraavassa oikeusasteessa, kun joku tai kukaan osapuoli ei ole päätökseen tyytyväinen. Uudistuksen tavoitteena on saada käräjäoikeuksista entistä enemmän päätöksiä, joiden kanssa ei tarvitse mennä enää muualle”, kuvaa Torvinen.

Julkista oikeusapua on tarkoitus laajentaa niin, että yksityiset palveluntarjoajat voivat tarjota apua myös syrjäseutujen ihmisille. Nyt oikeusapu keskittyy liikaa suuriin kaupunkeihin ja julkisille toimijoille. Pk-sektorilta ympäri maan löytyy paljon toimijoita, jotka voivat tarjota apua lähellä. Yksityisten palveluntarjoajien mukaan ottamiseksi käynnistetään selvitystyö. Siniset kannattavat ehdotusta, koska se parantaa kansalaisten yhdenvertaisuutta”, sanoo Torvinen.

Lisätietoja:
Matti Torvinen
[email protected]
+358 469222222