Matti Torvinen: Mehiläinen vie, Meri-Lappi vikisee

Matti Torvinen: Mehiläinen vie, Meri-Lappi vikisee

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri perustaa yhteisyrityksen Mehiläisen kanssa.

Lappilaisen kansanedustajan Matti Torvisen (sin) mielestä se on käsittämätön temppu, jossa luovutetaan julkisen palvelun omaisuutta ilmaiseksi yksityiselle yhtiölle ja veronmaksajat kustantavat koko lystin. Torvinen ihmettelee myös, miten julkiset, verovaroin rakennetut rakennukset luovutetaan käytännössä korvauksetta ylikansallisen yhtiön haltuun. Kunnat voivat määrätä vuokratason, mutta Mehiläinen voi periä vuokrat takaisin korotettuina maksuina. Miten tällainen on mahdollista?

”Tässä myös rikotaan voimassaolevaa lainsäädäntöä ja se on suuri riski Meri-Lapin kunnille, jotka voivat joutua maksamaan päätöksen johdosta valtavia sakkomaksuja myöhemmin,” juristina työskentelevä Torvinen näkee.

”Yksityisen yrityksen pitää tuottaa omistajilleen voittoa, ja tässä on kovat tavoitteet, voittoa pitää kertyä yli kolme miljoonaa euroa vuodessa. Mehiläisen tavoitteena on markkinoida palveluja myös Ruotsiin ja ajatuksena on, että Meri-Lapin keskussairaalasta tehdään hoitola Ruotsin raharikkaille, ”Torvinen ällistelee.

”Miten tähän päädyttiin? Tavallisille ihmisille, kuntapäättäjille, työnnettiin paksu pino paperia kouraan, ja heidän olisi pitänyt lyhyessä ajassa keretä selvittää, mistä on oikeasti kyse.”

Torvinen sanoo, että kokoomus on ajanut asiaa vahvasti lobbaamalla ja jarruttamalla. Tavallisia ihmisiä on peloteltu sillä, että Meri-Lapin terveyspalvelut häipyvät ja matka palvelujen piiriin pitenee. Tosiasiassa nyt käy niin, että yhteistoiminta Lapin sairaanhoitopiirin ja Länsipohjan sairaanhoitopiirin välillä loppuu, kun Mehiläinen astuu kuvaan, näkee Torvinen.

”Työnjako yksityisen ja julkisen välillä rikkoo kilpailunkieltolakia. Se merkitsee ettei Kemissä enää päivystetä eikä leikata kuin päiväkirurgiaa. Tätäkö tavoiteltiin? Mehiläinen imee hillotolppaa.”

Sopimus sitoo osapuolet 15 vuoden ajaksi ja sen hinta on 1,1 miljardia euroa. Yhteisyrityksessä ovat mukana Kemi, Tornio, Keminmaa ja Simo. Kaksi kuntaa on tulossa mukaan erikoissairaanhoidon osalta.

Lisätietoja:

Matti Torvinen
kansanedustaja
Sininen eduskuntaryhmä
p. 0469222222
[email protected]