Ministeri Terho iloitsee: Vapaan kielivalinnan kokeilulle 2,3 miljoonaa euroa

Ministeri Terho iloitsee: Vapaan kielivalinnan kokeilulle 2,3 miljoonaa euroa

Hallitus myöntää syksyllä 2018 alkavalle vapaan kielivalinnan kokeilulle 2,3 miljoonaa euroa. Kokeilussa yhteensä 2200 alakouluikäistä pääsee valitsemaan toiseksi vieraaksi kielekseen jonkin muun kuin toisen kotimaisen kielen.

”Kunnat ja koulut voivat nyt turvallisin mielin hakea mukaan kokeiluun. Kielikokeilujen rahoitusta lisätään nimenomaan tämän kokeilun onnistumisen varmistamiseksi. ´Tämä kannustaa entistä useampaa koulua osallistumaan kokeiluun”, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin) sanoo.

”Itä-Suomessa ja Lapissa kielikokeilua odotetaan saamieni viestien mukaan aivan erityisesti. Monella paikkakunnalla on halua laajentaa kielten osaamista. Englanti ja ruotsi eivät riitä. Työmarkkinoilla on tarvetta on muun muassa vahvemmalle venäjän osaamiselle.

Sininen tulevaisuus kannattaa periaateohjelmansa mukaisesti kielivapautta kaikilla koulutuksen asteilla

”Suomalaisten kielitaito on kaventunut jo huolestuttavan paljon. Ruotsi on edelleen tärkeä kieli, mutta sitä ei koulutuspolitiikassa tulisi asettaa etusijalle suuriin maailmankieliin nähden. Monen nuoren kansainvälisille urasuunnitelmille ranskan, saksan, venäjän, espanjan tai kiinan osaamisesta olisi enemmän hyötyä, kuin ruotsin lukemisesta. Impivaaralainen takertuminen toisen kotimaisen lukemiseen ennen maailmankieliä on näköalatonta ja nurkkakuntaista”, päättää Terho.

Lisätietoja:

Sampo Terho
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri,
Sininen tulevaisuus -puolueen puheenjohtaja
puh. 050-538 167