Ministeri Terho: Kielikokeilu taas askeleen lähempänä toteutusta

Ministeri Terho: Kielikokeilu taas askeleen lähempänä toteutusta

Tiedote 19.9.2017

Valtioneuvoston yleisistunnossa sovittiin tänään vapaaehtoisen ruotsin kielikokeilun seuraavista vaiheista.

”Olen todella tyytyväinen, että kielikokeilusta annettiin vihdoin esitys. Me sinisissä vaikuttavat ministerit ja kansanedustajat olemme tehneet paljon työtä tämän historiallisen kokeilun toteuttamiseksi”, iloitsee ministeri Sampo Terho (sin).

Varsinkin Itä-Suomesta ja Lapista on tullut runsaasti viestiä vapaan kielivalinnan tärkeydestä. Matkailupaikkakunnilla kielikokeilua odotetaan innolla.

”Elinkeinoelämä pitää kokeilua tärkeänä. Suomessa on pulaa kielitaitoisesta työvoimasta monella alalla. Ruotsi ja englanti eivät riitä. Seurataan, pystytäänkö suomalaisten kielitaitoa monipuolistamaan kielikokeilun avulla. Itse uskon tähän, vaikka olisinkin ottanut vielä suuremman otannan kokeiluun mukaan”, Terho jatkaa.

Hallituksessa on sovittu, että 2200 nuorta saa valita itse, mitkä kaksi vierasta kieltä he valitsevat koulussa. Kokeiluun osallistuvat koululaiset vapautetaan ruotsin opiskelusta myös lukiossa tai ammatillisissa opinnoissa. Kunnat hakevat osallistumislupaa kokeiluun.

”Kunnat ovat jo tiedustelleet, kuinka päästä mukaan kokeiluun. Ohjeet tulevat aivan lähiaikoina. Kokeilu alkaa vielä tämän hallituskauden aikana”, Sampo Terho lupaa.

Lisätietoja:
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho
050-538 1674