Ministeri Terho: Urheilijaeläkejärjestelmää uudistetaan

Ministeri Terho: Urheilijaeläkejärjestelmää uudistetaan

Urheiluministeri Sampo Terho esitteli tänään eduskunnan lähetekeskustelussa hallituksen esityksen laiksi ylimääräisistä urheilijaeläkkeistä. Urheilijaeläke on suomalaisille urheilijoille tunnustusluontoinen eläkejärjestelmä, joka on toiminut vuodesta 2015. Urheilijaeläke voidaan myöntää tunnustukseksi olympiakullasta, erityisestä syystä se voidaan myöntää myös merkittävästä kansainvälisestä urheilu-urasta.
Hallituksen esityksellä parannetaan urheilijaeläkejärjestelmää.

”Uudistuksella on tarkoitus parantaa Suomelle kunniaa tuoneiden urheilijoiden toimeentuloa. Lisäksi se mahdollistaa urheilijaeläkelain puutteiden korjaamisen taitelijaeläkkeisiin nähden. Olympiavoitto on urheilumaailman maineikkain uroteko ja sen saavuttaneiden urheilijoiden palkitseminen on yksi tapa nostaa urheilun arvostusta Suomessa”, sanoo urheiluministeri Sampo Terho.

Esityksessä erityisen ansioituneen olympiavoittajan tai paralympiavoittajan osalta kevennetään tulorajojen sääntelyä. Lakiin ehdotetaan lisättäväksi maininta siitä, että urheilijaeläke voidaan myöntää urheilijalle myös paralympiakullasta. Lisäksi jo myönnetty osaeläke voitaisiin muuttaa täysimääräiseksi eläkkeeksi, jos hakijan toimeentulo on pysyvästi muuttunut. Vastaava säännös sisältyy ylimääräisistä taiteilijaeläkkeistä annettuun lakiin.

”Suomessa liian harva saa urheilijaeläkettä, täyttä eläkettä saa tällä hetkellä vain muutama. Monet ovat kritisoineet julkisuudessa nykyistä urheilijaeläkejärjestelmää, joka tarjoaa eläkkeen vain harvalle. Siksi järjestelmää on tarpeen uudistaa, jotta voimme tarjota yhä useammalle yhteiskunnan kiitoksen menestyksekkäästä Suomen edustamisesta urheilussa”, kertoo Terho.

Viime vuosina urheilijaeläkkeiden määräraha on ollut enintään 260 000 euroa ja sitä on saanut käyttää enintään 16 täyttä eläkettä vastaaviin urheilijaeläkkeisiin. Eläke voidaan myöntää joko kokonaisena eläkkeenä tai osaeläkkeenä riippuen hakijan tulotasosta. Vuonna 2019 budjetti kasvaa noin 370 000 euroon. Esitetyt muutokset tulevat todennäköisesti lisäämään urheilijaeläkehakemusten määrää.

Lisätietoja:
Sampo Terho
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri
050-538 1674