Sampo Terho: Ahvenanmaa piti suomalaisten terveyspalveluita panttivankinaan

Sampo Terho: Ahvenanmaa piti suomalaisten terveyspalveluita panttivankinaan

Hallitus päätti tänään antaa esityksen Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamisesta sote-kokonaisuuteen liittyen. Perustuslakivaliokunnan käsittelyssä oli noussut esiin, että sote-paketin eteneminen vaatii Ahvenanmaan rahoituksen ratkaisemisen siten, että itsehallintolakia muutetaan. Tällainen muutos vaatii myös Ahvenanmaan maakuntapäivien hyväksynnän.

”Päätös hallituksen esityksestä tehtiin pitkin hampain, koska siihen oli oikeudellinen pakko. Ahvenanmaa käytti oikeudellista tilannetta hyväkseen, ja vaati hallitusta hyväksymään esityksen, jossa Ahvenanmaa sai huomattavasti lisää rahaa”, toteaa Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho. ”Käytännössä Ahvenanmaa siis kiristi manner-Suomea, koska tiesi, että soten eteneminen vaatii heidän suostumustaan tässä asiassa.”

”Tällainen edesvastuuton menettely nostaa esiin vakavan kysymyksen, onko Ahvenanmaan itsehallinto järjestetty mielekkäällä tavalla, kun se mahdollistaa muun valtakunnan kiristämisen”, huomauttaa Terho. ”On kohtuutonta, että Suomen rikkain maakunta voi kiristää itselleen lisää rahaa pitämällä panttivankina muiden maakuntien terveyspalveluita, ja ilmeisen halukkaasti tekeekin niin.”

”Siniset jättivät hallituksen esitykseen ponnen, jolla vältytään kaikkein pahimmalta skenaariolta, jossa Ahvenanmaa saisi lisärahansa, vaikkei sote jostain syystä toteutuisikaan. Nyt tällaista vaaraa ei ole”, Terho sanoo.

Lisätietoja
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja
Sampo Terho
+358 50 538 1674