Sampo Terho: Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille

Sampo Terho: Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille

Suomen Yrittäjien eilen julkaistun tutkimuksen mukaan työntekijät kuuluvat ammattiliittoon ennen kaikkea ansiosidonnaisen työttömyysturvan takia. Tosiasiassa ansiosidonnainen työttömyysturva ei kuitenkaan vaadi ammattiliiton jäsenyyttä.

”On mielenkiintoista, että kaksi kolmasosaa liittojen jäsenistä kuuluu ammattiliittoon ansiosidonnaisen työttömyysturvan takia, vaikka ansiosidonnainen työttömyysturva ja liittojen jäsenyys on erotettu toisistaan jo vuosia sitten”, Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho sanoo. ”Asiasta siis selvästi vallitsee laaja väärinkäsitys ja on hyvä, että oikea tieto leviää ja ihmiset voivat tehdä päätöksiä tosiasioiden pohjalta.”

Sininen tulevaisuus ehdotti helmikuussa ansiosidonnaisen laajentamista koskemaan kaikkia työssäoloehdon täyttäviä työntekijöitä. Aloitetta vastustettiin lähinnä ammattiliittojen taholta.

”Tutkimustulos selittää, miksi ammattiliitot ja erityisesti SAK vastustivat Sinisten ehdotusta, jonka mukaan ansiosidonnainen kuuluu kaikille”, toteaa Terho. ”Vaikka työttömyyskassojen jäsenyydet todellisuudessa on jo nyt erotettu ammattiliittojen jäsenyyksistä, on mielikuva edelleen monilla se, että ansiosidonnaista saadakseen on kuuluttava ammattiliittoon.”

”Meidän esityksemme murtaisi tämän väärän mielikuvan, mutta ennen kaikkea se tekisi työttömyysturvajärjestelmästä reilumman. Nykytilanteessa ammattiliittoihin ja kassoihin kuulumattomatkin henkilöt rahoittavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka eivät siitä mitään hyödy”, Terho muistuttaa.

”Ansiosidonnainen työttömyysturva on järkevää ja oikeudenmukaista laajentaa koskemaan kaikkia palkansaajia.”

Sinisten helmikuinen esitys löytyy täältä.

Lisätietoja:

Sampo Terho
puh. 050 538 1674

Toni Ahva
Sampo Terhon erityisavustaja
puh. 050 355 7309