Sampo Terho: Junckerin puhe yllätyksetön

Sampo Terho: Junckerin puhe yllätyksetön

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin vuotuinen puhe unionin tilasta ei Eurooppa-ministeri Sampo Terhon mukaan sisältänyt suuria yllätyksiä.

”Yleiskuva vaikuttaa siltä, että komission mielestä edelleen keskeisin ratkaisu Euroopan unionin ongelmiin on kasvattaa sen valtaa kansallisvaltioiden kustannuksella”, Terho toteaa. ”Tämä on väärä johtopäätös EU:n viime vuosien kriiseistä. Tärkeintä EU:n kehittämisessä on kuunnella kansalaismielipidettä, joka torjuu liittovaltiokehityksen eli vallan keskittämisen ja taloudellisen yhteisvastuun kasvattamisen.”

Erityisen vaarallisena Suomen kannalta Terho näkee esityksen, jossa kansallista päätöksentekoa rapautetaan enemmistömenettelyä kasvattamalla siten, että Suomen hallitus ei enää voisi päättää oman ulkopolitiikkansa tai verotuksensa suunnasta. Samoin Terho pitää tarpeettomana ehdotusta EU:n valtiovarainministeristä ja suorastaan huonona ehdotusta yleiseurooppalaisista vaalilistoista.

”On epäselvää mitä hyötyä EU:n valtiovarainministeristä olisi, ja symbolisesti uuden huippuviran perustaminen olisi askel väärään suuntaan. Samoin ehdotus yleiseurooppalaisista eurovaaliehdokkaista on torpattu jo aiemminkin moneen kertaan pienten maiden ehdokkaille epäedullisena.”

Positiivisina asioina puheessa Terho pitää puolustusyhteistyön edistämistä ja terrorismin torjuntaa. Myös uudet kauppasopimukset sekä sisämarkkinoiden kehittäminen saavat Eurooppa-ministerin siunauksen. Hyvää on sekin, että nyt jopa komissio torjuu Turkin EU-jäsenyyden.

Samoin Juncker ilmoitti unionin aikovan tehostaa niiden siirtolaisten käännyttämistä, joilla ei ole edellytyksiä saada suojelua EU:sta. Tätä Terho pitää tervetulleena linjauksena.

”On tärkeää, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautusprosessia tehostetaan. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Turvapaikkahakemukset tulee jatkossa käsitellä EU:n ulkopuolella, jotta tilanne saadaan pysyvästi hallintaan. Junckerin ehdotus vähentää laitonta maahanmuuttoa tekemällä siitä laillista on toimimaton kriisin ratkaisemisen kannalta”, Terho toteaa.

Lisätietoja:
Sampo Terho
p. 050 5381674