Sampo Terho: Suomen linja EU:n maahanmuuttopolitiikkaan terävöityy

Sampo Terho: Suomen linja EU:n maahanmuuttopolitiikkaan terävöityy

EU-ministerivaliokunta on käsitellyt E-kirjettä muuttoliikkeen hallintaan liittyen. Eurooppaministeri Sampo Terho (sin) on tyytyväinen esitettyihin linjauksiin.

”Suomen tavoitteena on, että EU:n ja Suomen turvapaikanhakijamäärät laskevat. Pakolaiskiintiötä ei nosteta ja turvapaikanhakijoiden taakanjaon on perustuttava vapaaehtoisuuteen. Palautusten ja rajavalvonnan on oltava tehokkaita. Nämä ovat järkeviä linjauksia”, luettelee Terho.

Tällä hetkellä ei valmistelussa ole uutta turvapaikanhakijoiden taakanjakomekanismia. Mikäli keskustelu uudesta kriisimekanismista käynnistyisi, Suomi asettaa ennakkoehdoksi, että jäsenmaiden aiemmin tekemät siirrot otetaan huomioon.

”Suomi kantoi vastuunsa taannoisessa kriisimekanismissa, useimmat muut maat eivät. Olemme siksi asettaneet lisäehtoja. En tällä hetkellä pysty kuvittelemaan sellaisia olosuhteita, joissa Siniset tukisivat Suomen vapaaehtoista osallistumista, jos uutta taakanjakomekanismia esitettäisiin”, Terho toteaa.

Pakolaisleirien elinolosuhteita tulee Suomen linjan mukaan parantaa siten, että kotiinpaluun odottamisesta leireillä tulee entistä varteenotettavampi vaihtoehto sen sijaan että ihmiset lähtevät Eurooppaan.

”Suomen linjaus toteaa rehellisesti, että huomattava osa hakijoista on liikkeellä taloudellisista syistä. Järjestelmää on siis kehitettävä tämän tiedon pohjalta.”

Palautussopimusten synnyttämiseksi tulee hyödyntää kaikkia politiikan aloja niin kansallisella kuin EU-tasolla. EU:n yhteinen turvallisten alkuperämaiden luettelo ja turvallisten kolmansien maiden luettelo on hyväksyttävä mahdollisimman nopeasti.

”Tässä on edettävä nopeasti, jotta saamme palautettua selvästi aiheettomat hakijat ilman pitkää ja kallista käsittelyä”, Terho toteaa.

”Edellisten lisäksi Sinisten mielestä on pyrittävä siihen, että turvapaikkahakemusten käsittely siirretään EU-alueen ulkopuolelle”, Terho päättää.

Lisätietoja:

Sampo Terho
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri,
Sininen tulevaisuus -puolueen puheenjohtaja
puh. 050-538 167