Sampo Terho: Suomen on ajettava turvapaikkakäsittelyä EU:n ulkopuolelle

Sampo Terho: Suomen on ajettava turvapaikkakäsittelyä EU:n ulkopuolelle

”Turvapaikanhakuprosessin saaminen unionin ulkopuolelle olisi ratkaisu moneen kansallisen tason ongelmaan”, sanoo Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho. ”Kävin eilen Brysselissä tapaamassa eurooppalaisia kollegoitani. Koko Eurooppaa koskeva ratkaisu maahanmuuttokysymykseen on löydyttävä. Suomi on kohta EU:n puheenjohtajamaa. Meidän pitää hartiavoimin tehdä töitä, että pääsemme tässä eteenpäin.”

Terho listaa EU:n yhteisen turvapaikkapolitiikan hyötyjä:

  • laiton maassaoleskelu lakkaisi
  • turvapaikkaprosessit eivät enää venyisi, eikä oikeuslaitos joutuisi käsittelemään valituksia kielteisistä päätöksistä
  • pakkopalautuksia ei tarvittaisi, kun maahan ei pääsisi ihmisiä, joiden palauttaminen olisi suojelutarpeen päätyttyä mahdotonta

”Jos jossain niin yhteisessä, toimivassa turvapaikkapolitiikassa EU:sta voisi olla erittäin suurta hyötyä ei vain Suomelle vaan koko Euroopalle”, Terho sanoo. ” Kansalaiset odottavat ratkaisuja maahanmuuton ongelmiin. Tämä näkyy vaaleissa ympäri Eurooppaa.”

Kansalliseen maahanmuuttopolitiikkaan tulossa tiukennuksia

Hallitus on sopinut uusista toimista maahanmuuttopolitiikan järkevöittämiseksi.

”Sovimme hallituksessa uusista toimista koskien maahanmuuttopolitiikkaa”, Terho sanoo. ”Mielestäni olennaisimmat toimet ovat kansalaisuustestin käyttöönotto ja asumis- ja ilmoittautumisvelvollisuuden laajentaminen. Lisäksi kansainvälistä suojelua saanut henkilö ei saa pysyvää oleskelulupaa elleivät uudet tiukemmat ehdot täyty.”

  • Kansalaisuustesti käyttöön. Pysyvän oleskeluluvan saamiseksi pitää suorittaa suomalaisen yhteiskunnan sääntöjen peruskurssi, jossa tentataan mm. arvoja ja asenteita.
  • Asumis- ja ilmoittautumisvelvollisuuden laajentaminen. Käännytyspäätöksen saaneiden on jatkossa ilmoittauduttava säännöllisesti. Jos laiminlyö ilmoittautumisen, poliisi voi ottaa henkilön säilöön.
  • Kansainvälistä suojelua saava henkilö voi jäädä ilman pysyvää oleskelulupaa ellei täytä uusia tiukempia ehtoja.

Lisätietoja:
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho
050-538 1674