Sampo Terho: Tuhansia vuosia vanha kielemme kaipaa jatkuvaa hoivaa – suomen säilyminen kiinni meidän jokaisen asenteesta

Sampo Terho: Tuhansia vuosia vanha kielemme kaipaa jatkuvaa hoivaa – suomen säilyminen kiinni meidän jokaisen asenteesta

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho esitti tänään huolensa suomen kielen tilanteesta Sinisen eduskuntaryhmän järjestämässä yleisötilaisuudessa Eduskunnan Pikkuparlamentissa.

”Suomen kielellä on rikas ja pitkä historia. Kantasuomi saapui nykyisen Suomen alueelle noin 3000 vuotta sitten, mutta uralilainen kantakieli on jopa 6000 vuotta vanha”, Terho muistutti puheenvuorossaan. ”Kielemme säilyminen on ihmeellinen saavutus. Suomen pitäminen elinvoimaisena on meidän jokaisen asenteesta ja työstä kiinni, kieli kaipaa jatkuvaa hoivaa. Suomen kielen puolustamista ei ole syytä väheksyä tai pitää vanhakantaisena.”

Sinisten järjestämässä tilaisuudessa puheenvuoron pitivät myös Helsingin yliopiston suomen kielen professori ja suomen kielen lautakunnan puheenjohtaja Jaakko Leino sekä maahanmuuttajien kotouttamiskoulutuksen ja erityisesti suomen kielen opetuksen asiantuntija, johtaja Kristel Kivisik Spring Housesta.

Professori Leino puhui siitä, kuinka päätöksenteolla voidaan aiheuttaa arvaamattomia vahinkoja kansalliskielillemme. Varsinkin englannin uhka on todellinen. Tieteen kielenä englanti on jo ottanut kärkipaikan Suomessa. Leinon mielestä kansalliskieliämme uhkaavat ennen kaikkea suomalaisten omat asenteet: totumme englanninkieliseen asiakaspalveluun ja yliopistoissamme englannin lisääntyvää käyttöä ei kyseenalaisteta tarpeeksi.

Kivisik korosti puheenvuorossaan sitä, kuinka tärkeää maahanmuuttajien on oppia suomea. Leinon tavoin hän korosti sitä, että suomalaisten on ymmärrettävä vaatia suomen käyttöä. Muuten annamme kielestämme periksi.

Lisätietoja:
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho
050-538 1674