Sampo Terho: Tusk ansaitsee kaiken tuen mitä voimme hänelle antaa

Sampo Terho: Tusk ansaitsee kaiken tuen mitä voimme hänelle antaa

Donald Tusk, Eurooppaneuvoston puheenjohtaja julkaisi eilen kutsukirjeen tänään ja huomenna koolla olevaan EU-huippukokoukseen. Siinä hän puhuu selkeällä järjen äänellä maahanmuutosta ja sen merkityksestä EU:lle.

”Järki on voittamassa ja nyt on aika toimia”, toteaa Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, eurooppaministeri Sampo Terho. ”EU:n presidentti Tusk ansaitsee saada laajan tuen analyysilleen maahanmuuttopolitiikan merkityksestä EU:lle ja tekemilleen ratkaisuehdotuksille. Erityisesti idea EU:n ulkopuolelle perustettavista keskuksista, joissa karsittaisiin perusteettomat turvapaikanhakijat jo ennen EU-alueelle pääsyä, olisi ratkaiseva parannus nykytilanteeseen. Se vähentäisi sekä ihmissalakuljetusta että turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä.”

Tusk korostaa kutsukirjeessään, että ihmiset oikeutetusti odottavat päättäväisyyttä toimenpiteissä, eikä tämä ole osoitus siitä, että heistä yhtäkkisesti on tullut muukalaiskammoisia. Sininen tulevaisuus haluaa korostaa samaa.

”Eurooppalainen keskustelu maahanmuuttopolitiikasta on nyt ottanut merkittävän edistysaskeleen. Maahanmuuton hallintaan ottaminen ei ole muukalaiskammoa, vaan turvallisuuskysymys ja siten kansalaisten perusoikeuksien toteuttamista”, toteaa Terho.

”Tusk on myös oikeassa sanoessaan, että jollei tilannetta oteta haltuun, yhä useammat eurooppalaiset alkavat uskoa, että vain autoritaariset johtajat kykenevät pysäyttämään laittoman maahanmuuton. Koko EU:n yhtenäisyys ja poliittinen sekä henkinen kehitys on siis vaakalaudalla”, tiivistää Terho.

Tusk toteaa panosten olevan korkeat ja ajan olevan käymässä vähiin.

”Juuri niin”, lausuu Terho. ”Keskustelu ei nyt riitä, on myös toimittava. Tehokkaasti ja nopeasti.”