Sampo Terhon puhe Ylen vaalitentissä 1.4.2019

Sampo Terhon puhe Ylen vaalitentissä 1.4.2019

Hyvät suomalaiset

Länsimaita vaivaa hämmennys ja ahdistus. Me olemme rikkaampia kuin koskaan, mutta samaan aikaan meitä kalvaa tunne, että asiat ovat jotenkin peruuttamattomalla tavalla menossa huonompaan suuntaan. Valtiot velkaantuvat, syntyvyys romahtanut, eläkejärjestelmä epäilyttää, vanhusten hoito on retuperällä, hallitsematon maahanmuutto pelottaa, ilmastonmuutos ahdistaa ja samaan aikaan vaikuttaa siltä, että poliittinen järjestelmämme on kyvytön niihin uudistuksiin, joita tarvitaan. Jokainen vaalikausi tuntuu päätyvän jonkinlaiseen kaaokseen.

Miksi me sitten olemme hämmentyneitä? Miksi itseluottamuksemme on hukassa? Ainahan me olemme pärjänneet, aina päässeet eteenpäin, aina vaurastuneet. Miksi nyt olemme neuvottomia? Minä kerron miksi. Koska peruskysymyksiin vastataan perusarvoilla. Me olemme hämmentyneitä ja ahdistuneita, koska olemme unohtaneet perusarvomme, me olemme alkaneet jopa pelätä, häpeillä ja puhua niistä. Kaikenlaiset tuulentuomat muotivirtaukset saavat lehdissä paljon enemmän tilaa kuin omat perinteemme. Mutta muotivirtauksille ei voi rakentaa mitään pysyvää. Siksi minä sanon teille, että ensimmäinen askel kohti ratkaisuja, ensimmäinen askel kohti parempaa itsetuntoa, on sanoa suoraan se, mikä aivan liian harvoin nykyään sanotaan: suomalainen elämäntapa on hyvä ja oikea. Suomalaiset perusarvot: vapaus, rehellisyys, ahkeruus, isänmaallisuus, ne ovat se perusta, jolle menneisyytemme on rakennettu ja ne ovat se kestävä perusta, jolle tulevaisuutemme voidaan rakentaa. Ne ovat kaiken sivistyksen ja kehityksen perusta.

Asia numero yksi, jos minun pitäisi sanoa vain yksi asia, mikä kaikkein eniten täytyy korjata ja ratkaisee ongelmamme. Se on perhearvojen kunnianpalautus. Meille kaikille isyys, äitiys, se on hienointa, se on kauneinta, mitä elämässä on. Tiedän omasta kokemuksesta, että lapsiperhearki voi joskus olla raskasta, se voi etukäteen jopa pelottaa, mutta tiedän myös, kuinka palkitsevaa se on. Se, joka pelkää perhe-elämää pelkää sitä, mikä elämässä on parasta. Vain rakkaus voi tehdä meidät rikkaaksi ja perhe on kaiken perusta. Siksi sanon teille nyt suoraan, suurin valhe, jota koskaan on meille kerrottu on se, että valtio voisi korvata perheen tai että valtio voisi korvata yksilönvastuun.

Valtio on vain välttämätön paha, perhe on välttämätön hyvä. Valtiolla on yksi tehtävä: turvata perheiden ja yksilöiden oikeudet, vapaudet ja mahdollisuuksien tasa-arvoa. Niin hyvät ystävät, vastaus siis ongelmiimme on yksinkertainen, mutta se ei ole helppo, se vaatii meiltä, se vaatii meiltä ennen kaikkea epäitsekkyyttä. Jo Snellman sanoi aikanaan ”Isänmaallisuus on sitä, että laittaa maansa edun oman edun eteen”. Siis yhteisönsä edun itsensä edelle. Me emme koskaan voi elää yhteiskunnassa, jossa jokainen saa enemmän kuin antaa, mutta me haluamme aina elää yhteiskunnassa, joka on myötätuntoinen, jossa ketään ei jätetä yksin, jossa jokainen voi luottaa siihen, että hänestä pidetään huolta ja hän pärjää.

Jos ikäihminen joutuu valitsemaan leivän ja lääkkeitten väliltä, niin se ei ole vain hänen huolensa vaan se on meidän yhteinen huolemme. Jos perheenisä jää työttömäksi, se ei ole vain hänen ongelmansa vaan se meidän yhteinen huolemme. Jos nuori syrjäytyy, hän ei ole vain joku epämiellyttävä luku tilastoissa, hän on ihminen, joka meidän pitää auttaa takaisin jaloilleen. Ja jos lapsi joutuu pelkäämään koulussa kiusaajaansa päivästä, viikosta toiseen, silloin koko yhteiskunnan turvallisuus on rikki. Vain myötätuntoinen yhteiskunta voi olla myös turvallinen yhteiskunta.

Hyvät suomalaiset, kahden viikon päästä me äänestämme tulevaisuudestamme. Ylihuomenna alkaa jo ennakkoäänestys. Siniset turvaa sinut, sinun perheesi ja teidän vapautenne päättää omista asioistanne. Silloin kun menet äänestyskoppiin, mieti oman henkesi, sinun oman sydämesi mukaan, mitä haluat tulevaisuudelta. Haluatko lisää työpaikkoja? Siniset turvaa. Haluatko, että elämme yhteiskunnassa joka auttaa eikä kiusaa? Siniset turvaa. Haluatko uudistaa politiikan? Haluatko hylätä edunvalvontajärjestöjen perässä juoksemisen? Siniset turvaa. Haluatko helpottaa pienyrittäjyyttä? Siniset turvaa. Ja haluatko, että kotiäidit, koti-isät, omaishoitajat ja perheet ylipäänsä saavat sen arvostuksen ja tuen jonka he ansaitsevat? Siniset turvaa.

Hyvät ystävät, hyvät suomalaiset, yhteiskunta kehittyy, kun yksilö kehittyy. Siksi valtion pitää vapauttaa meidät eikä holhota meitä. Me voimme ja me kykenemme suuriin uudistuksiin, kunhan me vapautamme sen valtavan voiman mikä ihmisten sisässä hehkuu. Me olemme itse ne ihmiset, joita me olemme odottaneet rakentamaan paremman Suomen. Siksi juuri sinä olet tärkeä, juuri sinä olet ratkaisu. Muista äänestää.