Seppo Kapanen – monipuolinen elämä kahden kulttuurin rajalla

Seppo Kapanen – monipuolinen elämä kahden kulttuurin rajalla

Myötä ja vastamäet ovat tuttuja Seppo Kapaselle kymmenen vuoden yrittämisestä ja pyöräilyharrastuksesta. Millaisin teemoin inkerinsuomalainen paluumuuttaja lähtee eduskuntavaaleihin?

Seppo Kapanen muutti Itä-Karjalasta perheensä kanssa Suomeen 12-vuotiaana. Äiti oli lääkäri ja isä lehtitoimittaja. Elettiin historiallisia hetkiä vuonna 1990, jolloin presidentti Mauno Koivisto linjasi, että inkerinsuomalaisia kohdellaan meillä paluumuuttajina. Käynnistyi muuttoliike, jonka myötä Suomeen tuli melkein 35 000 ihmistä. Edellytyksenä oli, että muuttaja itse, toinen vanhemmista tai kaksi isovanhempaa ovat kansallisuudeltaan suomalaisia. Muuttajalla piti olla lisäksi suomen kielen taito. ”Äitini juuret ovat Suomesta ja hänen kotikielensä oli suomi. Vaarini oli sotaveteraani, joka oli sota-aikana Suomen armeijassa”.
Koulun ja armeijan jälkeen Kapanen valmistui Tampereella ammattikorkeakoulusta sähköinsinööriksi.

Kovaa työtä ja monta yritystä
Nyt 38-vuotias Kapanen näkee taustansa rikkautena ja voimavarana, joka on kannustanut eteenpäin.
”Olen oppinut tekemään kovasti työtä ja oppinut myös arvostamaan sitä. Ilman työtä ei voi saavuttaa mitään”.
Yrittämisessä ja urheilussa pätevät samat lait. Vain suunnitelmallisella ja pitkäjänteisellä työllä saa tuloksia.
”Monipuolinen kulttuuritausta ja vaiherikas elämä ovat opettaneet ja kannustaneet myötä-ja vastoinkäymisissä.”
Kapasen monipuolinen koulutus on mahdollistanut 10 vuotta monen alan yrittämistä. ”Aloitin siitä, että tein rakennuskonekauppaa Venäjälle. Toiminta laajeni ja olimme muutamassa vuodessa yksi Itä-Suomen suurimmista rakennusyhtiöistä. Teimme taloja venäläisille avaimet käteen –periaatteella. Seuraavaksi Kapanen aloitti sammen kasvatuksen ja kaviaarin tuotannon. Venäjän pakotteet ja ruplan devalvaatio sekä hyytynyt idänkauppa panivat 2015 yrittäjän seinää vasten ja dominovaikutus vei kolme yritystä konkurssiin. Tämä ei ole vielä Kapasta lannistanut.

Konkurssista hyötyvät vain lakimiehet
Eduskuntavaaleissa yrittäjyyden helpottaminen on yksi Kapasen kärkiteemoista. ”Yrittäjille pitää saada lisää happea. Yrityksiin sijoittamista pitää helpottaa ja tuloverotus rakentaa Viron malliin”, Kapanen listaa. Hänellä on myös selkeä näkemys siitä, miten yrityssaneerausta tulee helpottaa. ”Tällä hetkellä yrittäjä ulkoistetaan tapahtumista, vaikka hän itse olisi yrityksensä paras voimavara ja pelastaja. Nykyisellään konkursseista hyötyvät vain lakimiehet.” Vaikeuksien tullen Kapanen toivoo yrittäjälle lisää aikaa selviytyä. Myös työllistämiskeinoja pitää miettiä lisää.

Verovapaa ansiotulo 20 000€ ja perustulo köyhimpien tueksi
Paljonko on sopiva ja kohtuullinen määrä veroja, joita ihmiseltä voidaan kerätä? Millaisten tulojen kuuluu olla verottomia? Tätä vääntöä käydään jatkuvasti monenlaisissa hallituksissa. Seuraavalla hallituskaudella Suomessa on käynnistettävä mittava sosiaaliturvauudistus. Sosiaaliturvasta pitää tehdä yksinkertaisempaa ja oikeudenmukaisempaa. Tällä hetkellä erilaisten tukien kenttä on pirstaleinen ja ihminen ei ehkä tiedä edes, mitä tukia hänen kuuluisi saada tai mitkä ovat hänen oikeutensa. Kapanen toivoo, että alle 20 000€ vuositulot olisivat verottomia. ”se voisi olla osa kokonaisuudistusta. perustulo ja paremmat mahdollisuudet pätkätöihin aktivoisivat ihmisiä yrittämään ja tekemään, vaikka lyhyitäkin töitä.”

Liikunta luo hyvinvointia, joka palvelee meitä kaikkia
Kaikki peruskoululaiset on saatava urheilemaan. Sitä helpottamaan tarvitaan harrastepassi. Sillä autettaisiin myös vähävaraisempia lapsia ja nuoria urheilemaan ja liikkumaan. Näin linjaa Kapanen, jonka oma laji on pyöräily.
”Pyöräily on hyvää arkiliikuntaa, edullinen ja ympäristöystävällinen liikuntamuoto. Se on maamme toiseksi suosituin kesäliikuntamuoto. Urheilu on myös hyvä lääke moniin ongelmiin. Se parantaa tutkitusti työkykyä ja mielenvireyttä. Pirkanmaalla pitää satsata pyöräilyyn. Tarvitaan paremmat verkostot ja monitoimihalli jossa on sisävelodromi”.

TEKSTI: Marja Nousiainen
KUVA: Seppo Kapanen