Simon Elo: Harhaanjohtavalla tiedolla vahingoitettiin kielikokeilu – nyt Enontekiöllä halutaan vaihtaa ruotsi norjaan

Simon Elo: Harhaanjohtavalla tiedolla vahingoitettiin kielikokeilu – nyt Enontekiöllä halutaan vaihtaa ruotsi norjaan

Yle uutisoi, että useassa Pohjois-Suomen rajakunnassa olisi tarvetta ja halua norjan osaamiselle. Enontekiöläinen kokoomusvaltuutettu olisi valmis korvaamaan ruotsin norjalla.

”Hallitus tarjosi vuoden vaihteessa kaikille Suomen kunnille mahdollisuuden osallistua kielikokeiluun, jossa koululaisten olisi ollut mahdollista valita toisen kotimaisen kielen sijaan jokin toinen kieli. Rahaakin oli varattu yli 2 miljoonaa euroa”, Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo muistuttaa. ”Kielikokeilu vaiettiin lähes kokonaan julkisuudessa tai siitä annettiin väärää tietoa. Ei ole ihme, että Enontekiölläkään ei osattu tarttua tilaisuuteen ja hakeutua kokeiluun.”

Kielikokeilusta väitettiin julkisuudessa harhaanjohtavasti, että kokeiluun osallistuvat joutuisivat vaikeuksiin lukioon tai ammattiopintoihin siirtyessään. Laissa nimenomaan sanotaan, että kokeiluun osallistujia ei velvoiteta osallistumaan toisen kotimaisen opiskeluun toisella asteella. Myöskin korkea-asteella on mahdollisuus vapautua toisen kotimaisen opinnoista. Jo nykyään esimerkiksi tutkintonsa ulkomailla suorittaneet suomalaiset vapautuvat toisen kotimaisen suorittamisesta.

”Kielipoliittinen linjamme on näköjään liian rohkea kilpaileville puolueille. Tutkimukset osoittavat että 2/3 kansasta kannattaa kieliopintojen valinnanvapautta”, Elo sanoo. ”Uskon, että tulee vielä päivä, jolloin toisen kotimaisen opiskelu ei ole välttämätöntä niillä alueilla, joilla kieltä ei käytetä.”

Lisätietoja:
Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo
050-513 0687