Simon Elo: Merkkejä tulevasta – Demarien ja Persujen politikointi jatkuu myös tulevalla kaudella

Simon Elo: Merkkejä tulevasta – Demarien ja Persujen politikointi jatkuu myös tulevalla kaudella

Pääministeri Juha Sipilä päätti toimivaltuuksiensa puitteissa, lainkirjaa noudattaen hallituksen erosta viime perjantaina. Päätöksestä voi olla montaa mieltä, mutta hän ei tehnyt mitään lainvastaista, eikä erolla ole suuria käytännön vaikutuksia. Kaikki ne hallituksen esitykset, joiden oli ennakoitu menevän läpi kuluvalla hallituskaudella, ovat eduskunnassa lopullista hyväksymistä vaille valmiita. Niihin ei enää hallitusta tarvita. Toimitusministeristö pystyy pitämään Suomen rattaat liikkeellä uuden hallituksen muodostamiseen asti.

Tänään eduskuntaryhmät kokoontuvat päättämään toimitusministeristön nimeämisestä. SDP ja Perussuomalaiset ovat lehtitietojen perusteella antaneet ymmärtää, että eivät välttämättä halua eronneen hallituksen jatkavan toimitusministeristönä. Esimerkiksi Vihreät ja RKP ovat sanoneet, että nykyinen toimitusministeristö voi jatkaa.

”Mitä odottaa hallitusneuvotteluilta, kun gallupeissa kiitävät demarit ja persut aloittavat jo nyt politikoinnin? Minun puolestani voidaan muodostaa uusi hallitus, mutta mitään järkeä siinä ei ole. Vaalit ovat reilun kuukauden päästä. Nimettävä uusi hallitus olisi myös toimitusministeristö samoin toimivaltuuksin kuin olemassa olevakin hallitus”, Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo. ”Pahoin pelkään, että jos eduskuntavaalien tulos noudattaa nykyistä galluptilannetta, hallitusneuvotteluista on tulossa rumat. Luvassa on riitaista politikointia.”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri syytti hallitusta politikoinnista Sipilän eronpyynnön johdosta.

”Pääministeri oli ilmoittanut, että jos sote-uudistus kaatuu, hallituskin kaatuu. Se ei voinut tulla Merellekään yllätyksenä. Jos hallitus ei olisi eronnut, olisi Meri luultavasti ollut ensimmäisten joukossa vaatimassa hallituksen eroa. Teet niin tai näin, aina väärinpäin. Se on ollut opposition pääviesti kuluneella hallituskaudella. Katsotaan, mikä on linja viiden viikon päästä”, Elo pohtii.

Lisätietoja:
Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo
050-513 0687