Simon Elo: Oliko se läppä vai totista totta? – Antti Rinteen ehdotus kielikoulutuksesta ja työpaikasta laittomasti maassa oleville on aivan käsittämätön

Simon Elo: Oliko se läppä vai totista totta? – Antti Rinteen ehdotus kielikoulutuksesta ja työpaikasta laittomasti maassa oleville on aivan käsittämätön

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ei ollut uskoa korviaan, kun Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ehdotti Ylen eilisessä vaalipaneelissa suomen kursseja ja työtä maassa laittomasti oleville.

”Suomessa on ongelma kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kanssa. Meidän pitää saada heidät maasta ulos, koska heillä ei ole laillista perustetta oleskella täällä. Nyt demarien puheenjohtaja Rinne ehdottaa, että heidän pitää saada suomen opetusta ja työtä. Aivan käsittämätön ehdotus”, Elo sanoo. ”Sehän olisi aivan valtava vetovoimatekijä. Tulet Suomeen ja tiedät, että vaikka turvapaikka-anomus ei mene läpi, saat opiskella suomea ja tehdä työtä. Oliko se läppä vai totista totta?”

Siniset on sitä mieltä, että koko turvapaikkaprosessi on siirrettävä EU-rajojen ulkopuolelle. Eurooppa on mahdottoman edessä, jos vuoden 2015 tapahtumat toistuvat.

”Suomen on heinäkuussa alkavalla EU-puheenjohtajakaudellaan ajettava voimallisesti Euroopalle yhteistä linjaa siinä, että turvapaikkaprosessi saadaan siirrettyä EU-alueen ulkopuolelle. Mikään muu ratkaisu ei helpota yhtä tehokkaasti Euroopan laajuista pakolaisongelmaa”, Elo sanoo. ”Olen huolissani siitä, että meillä on kohta pääministeri, joka suorastaan haluaa houkutella ihmisiä hakeutumaan Suomeen ilman perustetta. Tulevan pääministerin tulee ajaa EU:n yhteistä jämptiä turvapaikkapolitiikkaa, jossa turvapaikkoja Eurooppaan myönnetään oikein perustein, ja turvapaikkaprosessi käydään Euroopan ulkopuolella.”

Halla-ahon vastaus ei vakuuttanut

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei osannut kertoa kysyttäessä keinoista, joilla hän olisi estämässä turvapaikanhakijoiden tulon Suomeen.

”Vaikka Halla-aholla oli eilen televisiossa tuhannen taalan paikka kertoa, miten hän estäisi turvapaikanhakijoiden tulon Suomeen, hän ei osannut vastata siihen vakuuttavasti, vaan alkoi pitkä kiemurtelu”, sanoo Elo. ”Halla-aho ehdotti rajavalvontaa. Asia on kuitenkin niin, että jos turvapaikanhakija sanoo rajalla ’asylum’, hänen asiansa on käsiteltävä, on rajavalvontaa tai ei. Se on kansainvälisissä sopimuksissa. Edes Halla-aho ei irrottaisi Suomea kansainvälisistä sopimuksista. Sillä olisi niin suuria negatiivisia vaikutuksia Suomelle.”