Simon Elo pitää eduskunnan sote-jarrutusta häpeällisenä parlamentarismillemme – esitän parlamentaarista valmistelua

Simon Elo pitää eduskunnan sote-jarrutusta häpeällisenä parlamentarismillemme – esitän parlamentaarista valmistelua

Pääministeri on jättänyt hallituksen eronpyynnön. Hallitus jatkaa toimitusministeriönä. Pääministeri teki ratkaisunsa, koska sote-uudistuksen toteutuminen ei aikataulusyistä ollut enää mahdollinen. Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtajaSimon Elo on erittäin huolissaan edustuksellisen demokratian kyvystä uudistuksiin.

”Poliittinen järjestelmämme on rikki, jos emme saa yhtä uudistusta tehtyä edes 15 vuodessa. Soteen on haettu ratkaisua jo neljän eduskunnan aikana. Oikeastaan kaikkien mahdollisten mallien perustuslaillisuus on arvioitu. Nyt oltiin lähempänä sote-uudistuksen onnistumista kuin koskaan aikaisemmin”, Elo toteaa. ”Eduskunnalla oli tarpeeksi aikaa käsitellä kaikki soten lait, mutta kaksi vuotta sitten iski opposition pelko hallituksen onnistumisesta sote-uudistuksessa ja jarrut laitettiin pohjaan varsinkin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.”

Elo on erittäin pettynyt opposition toimintaan. On muodostettu jopa oppositioedustajien klikki, joka on ilakoinut kaikissa jarrutusonnistumisissaan.

”Suurin osa sote-lakipaketista on ollut eduskunnan käsittelyssä lähes kaksi vuotta. Väitteet siitä, että hallitus tekisi sote-uudistusta hätäisesti ja kiireellä eivät kerta kaikkiaan pidä paikkansa”, Elo toteaa. ”Varsinkin sosiaali- ja terveysvaliokunta on tietoisesti puheenjohtajansa ja opposition edustajien voimin jarruttanut lakien käsittelyä parhaan kykynsä mukaan. On keskusteltu esimerkiksi tuntikausia pelkästään käsittelyaikatauluista tai luettu asiantuntijoiden lausuntoja sanasta sanaan ääneen. On tietoisesti vältelty asiallista keskustelua ja uudistuksen eteenpäin viemistä.”

Elo toivoo, että yhteistyö uudessa eduskunnassa on asiallisempaa ja päättäjät pystyvät osallistumaan rakentavasti uudistusten tekoon huolimatta siitä, ovatko hallituksessa vai oppositiossa.

”Varattomat kunnat ulkoistavat kilvan sote-palveluitaan ties millaisilla sopimuksilla. Suomen sosiaali- ja terveysjärjestelmä on kaikkea muuta kuin perustuslaillinen. Tarvitaan kuntia leveämmät hartiat. On kerta kaikkiaan kaikkien suomalaisten kannalta valtava harmi, että sote-uudistus viivästyi jälleen vuosilla. Opposition ilo jää lyhyeksi. Sen edestään löytää, minkä taakseen jättää”, toteaa. Elo.

Simon Elo tukee pääministeri Juha Sipilänehdotusta, että vielä ennen vaaleja kaikki eduskuntapuolueet keskustelevat yhdessä sotesta. Hän toivoo myös oppositiopuolueiden esittelevän omat toteuttamiskelpoiset sote-mallinsa.

”Nyt kaikkien eduskuntapuolueiden on istuttava ennen vaaleja parlamentaarisessa hengessä ja keskusteltava tulevan hallituskauden sote-uudistuksesta. Oppositiopuolueilta odotan myös, että he esittelevät omat sote-mallinsa, kun ovat nyt niin kiivaasti vastustaneet hallituksen mallia”, Elo sanoo.