Simon Elo: Siniset esti EVM:n sääntömuutoksen – ”Entä ensi eduskuntakaudella?”

Simon Elo: Siniset esti EVM:n sääntömuutoksen – ”Entä ensi eduskuntakaudella?”

Hallitus ei päässyt yksimielisyyteen siitä, että Suomi olisi valmis muuttamaan Euroopan vakausmekanismin (EVM) sääntöjä. Valtiovarainministeriö esitti, että yksimielisyydestä EVM:n päätöksenteossa voitaisiin tinkiä ja tehdä päätöksiä 85 prosentin määräenemmistöllä. Tällä hetkellä euromaiden täytyy tehdä päätöksensä yksimielisesti, jos pankit haluavat EVM:ltä rahoitusta.

Jokainen euromaa on velvoitettu takaamaan ja maksamaan oman osansa, joten määräenemmistöpäätösten lisääminen heikentäisi Suomen kaltaisten pienten euromaiden päätösvaltaa kriisitilanteessa. Yksimielisissä päätöksissä Suomella on ainakin muodollisesti yhtä paljon sananvaltaa kuin suurilla euromailla.

”Siniset esti EVM:n sääntömuutoksen ja yksimielisyysvaatimuksen romuttamisen. Suomen taloudelliset riskit eivät saa kasvaa. Olen tyytyväinen, että pääministeri kunnioittaa hallitusohjelmaa ja ymmärtää, että tällä asialla ei ole mikään kiire”, sanoo Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) linjasi Ylen pääministerin kyselytunnilla, että ”kysytään tätä seuraavalta eduskunnalta, koska seuraavan eduskunnan aikana tämä [päätös] tehdään”.

”Seuraava eduskunta tekee päätökset kesäkuun EU:n huippukokoukseen, että muuttaako Suomi linjaansa jollain tavoin, mutta tämä hallitus ei linjaa muuta senttiäkään. Median olisi nyt syytä laittaa karvamikkinsä nykyisten oppositiojohtajien eteen ja kysyä: entä ensi eduskuntakaudella? Hyväksyvätkö eri puolueet seuraavassa eduskunnassa EVM:n yksimielisyysvaatimuksesta luopumisen? EU-linjauksista tulee väistämättä yksi tärkeä hallituskysymys, joten tähän on saatava kaikilta puolueilta selkeä vastaus”, vaatii Elo.

Lisätietoja:
Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo
050-513 0687