Siniset haluavat EU- ja puolustuspoliittisen valiokunnan Pohjoismaiden neuvostoon

Siniset haluavat EU- ja puolustuspoliittisen valiokunnan Pohjoismaiden neuvostoon

Siniset jättivät aloitteen EU- ja puolustuspoliittisen valiokunnan perustamiseksi Pohjoismaiden neuvostoon (PN).

”On hämmästyttävää, että Pohjoismaiden neuvostossa ei edelleenkään ole ulko- ja turvallisuuspoliittista valiokuntaa. Tämä on vanhaa perua ajalta, kun Suomi ei voinut liittyä Pohjoismaiden neuvostoon jos siellä käsiteltiin ulkopoliittisia kysymyksiä”, sinisten edustaja PN:ssä Kari Kulmala toteaa. ”Yhteistyö erityisesti EU- ja puolustuspoliittisissa asioissa Pohjoismaiden kesken on kuitenkin tänä päivänä erityisen tärkeää ja tulisi ottaa myös Pohjoismaiden neuvoston työrakenteisiin vihdoin omana valiokuntana mukaan. Parlamentaarista yhteistyötä näillä aloilla on syytä vahvistaa”, Kulmala painottaa.

Brexitin myötä pohjoismaisen EU-yhteistyön merkitys kasvaa, kun EU:ta pyritään sopeuttamaan ja uudistamaan Brexitin jälkimainingeissa. Samanmielisten ja -kaltaisten maiden joukkoa tarvitaan edistämään Suomen kannalta järkeviä uudistuksia sekä painamaan jarrua siellä missä sitä tarvitaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö on kaudellaan edistänyt erityisesti Ruotsin kanssa tehtyä puolustusyhteistyötä. Tämä on rohkaiseva esimerkki siitä, millaista synenergiaetua Pohjoismaiden puolustusyhteistyöllä voi olla. Sinisten mielestä puolustusyhteistyön syventämiselle on edelleen varsin runsaasti tilaa ja parlamentaarinen ulottuvuus on myös tärkeä tämän yhteistyön eteenpäinviemiseksi.

Lisätiedot:

Kari Kulmala
Sinisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
050-513 2213