Siniset haluavat haitalliset muovit verolle

Siniset haluavat haitalliset muovit verolle

Sininen tulevaisuus haluaa haitalliset muovit verolle kotimaisten sellupohjaisten korvaavien tuotteiden kilpailuaseman parantamiseksi. Kansanedustaja Kari Kulmala kirjoittaa aiheesta Radio Rexin kolumnissaan.

Muovi on ollut yksi huomattavimmista elintasoamme kohottaneista keksinnöistä, erityisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Arkeamme helpottavat muun muassa muoviset kertakäyttöastiat ja muovipakkaukset, lasten lelut ja lukuisat teolliset sovellukset kuten sähköjohtojen eristeet. Muovia esiintyy jopa vaatteissamme ja kosmetiikkatuotteissa. Muovin voittokulkua, josta olemme saaneet nauttia, ovat siivittäneet sen tekniset ominaisuudet ja muovituotteiden edullinen sarjatuotanto.

Ystävyytemme muovin kanssa on kuitenkin kääntynyt uhaksi. Muovijätteen hallinta ei ole pysynyt muovintuotannon ja kulutuksen vauhdissa. Luontoon joutunut muovi kulkeutuu vesistöihin ja lopulta omaan elimistöömme mikroskooppisen pieninä hiukkasina.
Muovijätteen kierrätys, poltto ja maahan hautaaminen eivät ole lopullisia ratkaisuja muoviongelmaan. Niissä on aina omat ongelmansa ja kulunsa. Täyskielloilla muovia hyödyntävä kotimainen teollisuus ja talouselämä voivat vaarantua. Muovin tuotanto ja kulutus olisi kuitenkin saatava laskuun kaikkialla, missä se on kohtuullisesti aikaansaatavissa. Tähän tavoitteeseen valtiontalouttakin tukeva joustava lähestymistapa on verotus.

Suomi on ollut jo edelläkävijä esimerkiksi panttipullojen kierrätyksessä ja tästä tulee muiden ottaa mallia. Kaikki muovi ei ole tarpeetonta, eikä helposti korvattavissa. Sen muovin verotukseen pitää puuttua tiukasti, joka tehdään parissa sekunnissa, käytetään viisi minuuttia ja säilyy luonnossa sata vuotta. EU-laajuinenkin muovivero on harkinnassa. Arviolta 100 000 tonnia muovia päätyy meriin joka vuosi EU-maiden rannikkoalueilta. Maailmanlaajuisesti meriin päätyvä jätemäärä voi olla satakertainen. Tyynessä valtameressä on havaittu kaksi noin miljoonan neliökilometrin suuruista muovijätelauttaa.

Sininen tulevaisuus on puolue, joka hakee järkeviä ja isänmaallisia ratkaisuja. Muovin verotuksella kotimaisten puu- ja sellupohjaisten muovia korvaavien tuotteiden kilpailukyky paranisi, mikä on menestyksen avain kotimaiselle raaka-ainetuotannolle, jalostusteollisuudelle ja työllisyydelle. Tämä johtaisi väistämättä myös vientimenestykseen muiden maiden tarvitessa suomalaisia muovia korvaavia tuotteita, joiden kehitystyö on jo pitkällä. Parhaiten ja kestävimmin autammekin maailmanlaajuisen muovikatastrofin torjunnassa samoilla askelilla, joilla pidämme huolta omasta maastamme ja sen taloudesta ja työllisyydestä.

Lisätietoja:
Kari Kulmala
puh. 050 5132213