Siniset: Ruotsi vapaaehtoiseksi lukioissa

Siniset: Ruotsi vapaaehtoiseksi lukioissa

Hallitus on aloittanut lukiolain uudistuksen. Sininen tulevaisuus ehdottaa, että uudistuksen yhteydessä ruotsin kielen opiskelusta tehdään lukioissa vapaaehtoista.

”Olemme uudistusmielinen liike. Haluamme tuoda myös Suomen kielipolitiikan nykyaikaan”, toteaa Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

”Nuorten menestysmahdollisuuksia kansainvälisillä työmarkkinoilla haittaa koulujärjestelmämme, joka pakottaa koko ikäluokan pienen pohjoismaisen kielen opiskeluun. Monen nuoren uran kannalta jonkin suuren maailmankielen lukeminen olisi paljon hyödyllisempää.”

Virkakelpoisuusvaatimukset eivät ole perustelu koko ikäluokkaa velvoittavalle pakkoruotsille

”On äärimmäisen vanhoillista, hölmöä ja haitallista suunnitella kielipolitiikkamme yksinomaan Suomen julkissektorin virkavaatimusten ehdoilla”, toteaa Terho. ”Vähintään yhtä tärkeää on huomioida kansainvälisten työmarkkinoiden laajemmat osaamistarpeet. Nuorten urasuunnitelmat ovat yksilöllisiä. Koulutusjärjestelmän pitää mahdollistaa, ei haitata heidän suunnitelmiensa toteutumista.”

Kielivapautta kannattavat niin opiskelijat kuin kansalaismielipide. Ruotsin kirjoittaminen ylioppilaskokeissa on ollut vapaaehtoista jo vuodesta 2005.

”Ruotsin kirjoittaminen on ollut lukioissa vapaaehtoista jo pitkään. Loogista olisi tehdä myös ruotsin opiskelusta vapaavalintaista”, toteaa Terho.

Lukiolaisten liitto kannattaa kielivapautta, kuten myös kansa. Muutama vuosi sitten tehdyn laajan kyselytutkimuksen mukaan 74 %:ia suomenkielisistä suomalaisista luopuisi pakkoruotsista.

”Ruotsin pakollisuudelle ei voida esittää yhtään järkiperustelua. Ruotsin kielen opiskelusta on epäilemättä hyötyä osalle lukiolaisista. Jatkossa olisikin taattava mahdollisuus opiskella ruotsia vapaaehtoisesti. Siitä ei kuitenkaan ole hyötyä kenellekään, että ruotsin tunneille pakotetaan nekin oppilaat, joiden urasuunnitelmissa ruotsin taito on tarpeeton.”

”Sinisten mielestä on aika ottaa kielipolitiikassa askel kohti yksilönvapautta, laajempaa sivistystä ja vahvempaa kilpailukykyä”, päättää Terho. ”Ruotsin kielelle uudistus tekisi hyvää. Kouluista valmistuisi motivoituneita ruotsin lukijoita. Sillä olisi taatusti vaikutusta ruotsin oppimistuloksiin. Ehdottamamme uudistus olisi eduksi kaikille osapuolille.”

Sininen tulevaisuus kannattaa periaateohjelmansa mukaisesti kielivapautta kaikilla koulutuksen asteilla.

Lisätietoja:
Sampo Terho
puh. 0505381674