Sinisten Elo: Eläkesuhmuroijat kuriin

Sinisten Elo: Eläkesuhmuroijat kuriin

Eduskunnan lähetekeskustelussa on tänään torstaina kansalaisaloite kansanedustajien sopeuttamiseläkkeen poistamiseksi.

Sinisten kansanedustaja Maria Lohela käynnisti viime syksynä, puhemiehenä olleessaan, työn kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmän korjaamiseksi. Lohelan työ jatkuu nykyisen puhemiehen johdolla.

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elolla on selvät sävelet siitä, mitä kansanedustajien sopeutumiseläkkeille pitäisi tehdä.

”Kansanedustajien eläkesuhmurointi on laitettava kuriin. Kaikkihan ei tätä tee, mutta julkisuuteen on tullut esimerkkejä, miten palkka otetaan esimerkiksi pääomatulona, jotta vaikutukset sopeutumiseläkkeeseen olisivat mahdollisimman pienet”, Elo päivittelee. ”Jos jokin, niin tämä aiheuttaa moraalikatoa. Hallitus on leikannut, sopeuttanut ja puuttunut etuuksiin. Vaikutukset ulottuvat kaikkiin. Kansanedustajien saamaa sopeutumiseläkettä ei voi nykymuotoisena pitää tarkoituksenmukaisena.”

Jos kansanedustajien sopeutumiseläke halutaan säilyttää, siihen on Elon mukaan tehtävä merkittäviä muutoksia:

1. Työn kokoaikaisuus pitää määritellä laissa uudestaan.
2. Pääomatulot on otettava huomioon eläkkeessä.
3. Oman työn yhtiöittämiseen on puututtava.

”Näillä muutoksilla sopeutumiseläkkeeseen liittyvät porsaanreiät tukitaan ja vahvistetaan kansanvaltaisen eduskunnan asemaa”, Elo painottaa. ”Tässä yhteydessä on myös muistutettava, että perustuslakivaliokunnan on arvioitava, voiko sopeutumiseläkkeisiin vaikuttaa takautuvasti.”

Lisätietoja:
Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo
050-513 0687