Sinisten Elo: Hallituksen neuvottelut turvapaikkalinjauksista jatkuvat – ”Istutaan niin kauan kunnes löytyy yhteisymmärrys”

Sinisten Elo: Hallituksen neuvottelut turvapaikkalinjauksista jatkuvat – ”Istutaan niin kauan kunnes löytyy yhteisymmärrys”

Siniset jättivät 15.1.2019 hallituskumppaneille listan toimenpide-esityksistä, joilla torjutaan seksuaalirikoksia ja tiukennetaan turvapaikkapolitiikkaa. Keskustalla ja kokoomuksella on myös ollut julkisuudessa halua tehdä uusia toimenpiteitä. Esimerkiksi sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on puhunut turvapaikanhakijoille tehtävän vastaanottokokeen puolesta. Hallituksen maahanmuuttopoliittinen ministerityöryhmä on  neuvotellut uusista toimenpiteistä seksuaalirikoksien ehkäisemiseksi ja turvapaikkapolitiikan tiukentamiseksi. Ministeriryhmä on myös saanut asiantuntija-arviot eri esitysten vaikutuksista.

”Sininen ministeriryhmä ei ole vielä tyytyväinen pöydällä olevaan esitykseen, vaan neuvotteluissa istutaan niin kauan kunnes löytyy yhteisymmärrys tarvittavista uusista toimenpiteistä,” sanoo Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Siniset ovat esittäneet esimerkiksi valmiuslain uudistamista siten, että vuosittain vastaanotettujen turvapaikkahakemusten määrää voidaan rajoittaa, jos hakemusten määrä ylittää kansallisesti asetetun rajan. Näin voidaan paremmin hallita humanitaarista maahanmuuttoa. Tämä hallitus ei ehdi enää tekemään lakimuutoksia kautensa aikana, mutta voi aloittaa valmiuslain uudistuksen valmistelun.

Sinisille on tärkeää, että Suomi toimii turvapaikkapoliittisissa kysymyksissä kansallisten päätösten lisäksi aktiivisesti myös Euroopan unionin tasolla.

”Suomi aloittaa ensi heinäkuussa tehtävän EU-puheenjohtajamaana. Suomen on EU-tasolla esitettävä turvapaikkahakemusten käsittelyn siirtämistä EU:n ulkopuolelle ja käytettävä EU:n vipuvartta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautusjärjestelyn luomiseksi kaikkiin lähtömaihin. Näitä ovat vaatineet Eurooppa-ministeri Sampo Terho ja ulkoministeri Timo Soini,” linjaa Elo.

Lisätietoja:
Simon Elo
050 513 0687