Sinisten Elo: Kansalaispalvelus tasa-arvoisesti kaikille

Sinisten Elo: Kansalaispalvelus tasa-arvoisesti kaikille

Sininen tulevaisuus tukee pohjoismaista sukupuolten välistä tasa-arvoa. Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo katsoo Tasa-arvon päivän olevan hyvä aika aloittaa keskustelu yleisen asevelvollisuuden uudistamisesta.

– Esitän Suomeen yleiseen asevelvollisuuteen pohjautuvaa kansalaispalvelusta kaikille miehille ja naisille, sanoo Elo.

Kansalaispalveluksessa jokainen ikäluokka suorittaa aseellisen tai aseettoman palveluksen. Jokaiselle miehelle ja naiselle tarjotaan mielekäs ja yhteiskuntaa hyödyttävä palvelustehtävä, jossa koulutetaan kriisitilanteisiin.

– Kansalaispalvelus ja yleinen asevelvollisuus eivät ole toistensa vastakohtia, vaan kansalaispalvelusmalli turvaa yleisen asevelvollisuuden tulevaisuuden, linjaa Elo.

Miesten ja naisten keskimääräiset fyysiset erot eivät ole mielekäs perustelu kansalaispalvelusta vastaan. Kukin, sukupuoleen katsomatta, voidaan sijoittaa sellaiseen koulutukseen ja sellaisiin tehtäviin, joihin yksilölliset kyvyt riittävät.

Täyttä vapautusta kansalaispalvelusta ei tule saada uskonnollisin tai vakaumuksellisin perustein. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on jo käynnistänyt selvityksen Jehovan todistajien erivapaudesta.

– Toisen maailmansodan aikana esimerkiksi Lotta-järjestöjen tekemä arvokas työ oli aseetonta maanpuolustusta. Perustuslain mukaan isänmaan puolustaminen on jokaisen suomalaisen tehtävä, sanoo Elo.

Simon Elo haastaa kaikki puolueet keskustelemaan yleisen asevelvollisuuden uudistamisesta seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Lisätietoja:
Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo
050-513 0687