Sinisten Elo: Sisäministeri Mykkänen antaa kaunistellun kuvan karkotuksista – ”Karkotusta ei nykylailla käytännössä tapahdu”

Sinisten Elo: Sisäministeri Mykkänen antaa kaunistellun kuvan karkotuksista – ”Karkotusta ei nykylailla käytännössä tapahdu”

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) linjasi Ilta-Sanomien haastattelussa 15.12.2018, että ”tärkeää olisi, että perusviesti pysyisi terävänä: jos teet törkeän rikoksen, sinut karkotetaan Suomesta”. Tämän jälkeen on paljastunut kaikessa karmeudessaan Oulussa ulkomaalaistaustaisten tekemiksi epäillyt seksuaalirikokset, joista suomalaiset ovat oikeutetusti olleet erittäin järkyttyneitä.

Vuodenvaihteessa astuikin voimaan lakimuutos, jonka nojalla törkeisiin rikoksiin syyllistyvän henkilön oleskelulupa voidaan perua ja henkilö voidaan karkottaa maasta nykyistä nopeammin ja helpommin. Sininen tulevaisuus on hallituksessa tukenut uudistusta, mutta käytäntö on osoittanut, että karkotuspäätöstä ei usein voida laittaa toimeen.

”Perustuslain 9. pykälän palautuskielto estää monissa tapauksissa karkottamasta sellaisiin maihin kuin Afganistan tai Irak. Siniset esittää poikkeuslailla rajattua muutosta tähän pykälään, jolloin törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa. Kyse on käytännössä esimerkiksi Oulussa seksuaalirikoksista epäillyistä, jos he saavat lainvoimaisen tuomion törkeästä seksuaalirikoksesta. Sisäministeri Kai Mykkänen antaa suomalaisille kaunistellun kuvan karkotuksista, jos hän vaatii törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneille karkotusta, mutta tietää, että karkotusta ei nykylainsäädännöllä käytännössä tapahdu”, sanoo Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Esimerkiksi Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja oikeustieteen professori Jaakko Husa ovat korostaneet, että oleellista on miten Suomea koskevia kansainvälisiä sopimuksia tulkitaan. Siniset hyväksyvät esimerkiksi YK:n pakolaissopimuksen, mutta katsomme, että kansainvälisistä sopimuksista löytyy tulkinnanvaraa.

”Kaikki sopimusten tarjoama kansallinen liikkumavara on otettava käyttöön. Maailman ja Euroopan tilanne on muuttunut merkittävästi sitten 1950-luvun kun YK:n pakolaissopimus hyväksyttiin”, linjaa Elo.

”Oikeutettu kysymys on, onko meillä kansainvälisiä sopimuksia, jotka suojelevat joissain tilanteissa rikollisia”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Oulun tapahtumista. Sininen tulevaisuus on listassaan toimenpide-esityksistä seksuaalirikollisuuden torjumiseksi ottanut kantaa tähän oikeutettuun kysymykseen. On aika neuvotella hallituksessa ja katsoa, että mikä on keskustan ja kokoomuksen vastaus.

Lisätietoja:
Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo
050-513 0687