Sinisten Elovaara: Ensimmäinen maksuhäiriömerkintä historiaan

Sinisten Elovaara: Ensimmäinen maksuhäiriömerkintä historiaan

”Ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän tulisi poistua heti velan maksamisen jälkeen,” kansanedustaja Tiina Elovaara linjaa. ”Merkintä ei aina ole merkki maksumoraalittomuudesta, vaan se voi olla myös monien epäonnisten sattumusten summa. Tällöin kahden vuoden maksuhäiriömerkintä on kohtuuttoman pitkä rangaistus. Katson että on kohtuullista antaa maksuhäiriömerkintä anteeksi silloin, kun kyseessä ei ole tahallinen vilppi tai välinpitämättömyys. Velka täytyy tietysti maksaa ensiksi pois. ”

Tällä hetkellä melkein 400 000 henkilöllä ja 51 000 yrityksellä oli maksuhäiriömerkintöjä. Yhden maksuhäiriömerkinnän tallennusaika vaihtelee 2-4 vuoteen. Merkintä hankaloittaa elämää monella eri tavalla, ja harvoin se motivoi ketään kunnostautumaan talouden pidossa.

”Kotivakuutuksen, puhelinliittymän ja asunnon saaminen voivat olla luottotiedoista kiinni. Tämä lisää ihmisten epätoivoa ja ulkopuolisuuden tunnetta. En usko, että taloudellinen välinpitämättömyys on syy maksuhäiriömerkinnän saamiseen, vaan pikemminkin seuraus epätoivoisesta tilanteesta. Työkaluja velkakierteen katkaisemiseen, kuten sosiaalista luotottamista, soisin olevan tarjolla paljon enemmän.” edustaja Elovaara katsoo.

”Kulutusluottoa suorastaan tyrkytetään joka paikassa. Kaikki on saatava heti, eikä säästäväisyys ole samanlainen hyve kuin ennen. ” edustaja Elovaara pohtii. ” Odotan velallisten tilanteeseen parannusta, nyt kun talous- ja velkaneuvonta ovat siirtyneet vuoden alusta oikeusaputoimistoille ja edunvalvontapiireille.”

Maksuhäiriömerkinnät ovat myös yksi merkittävim¬mistä esteistä aloittaa yritystoiminta. Yritystoiminnassa tarvitaan nykyisin puhelin- ja internetliittymiä, pankkitiliä ja rahoitusta, joiden saaminen vaikeutuu, jos henkilöllä on maksuhäiriömerkintä. ”On selvää näistä lukemista, että nykyiset pitkät maksuhäiriömerkinnät aiheuttavat huomattavia taloudellisia menetyksiä ja inhimillistä epätoivoa. Sen sijaan epäselvää on, onko pitkistä luottotietojen säilytysajoista maksumoraaliin kummoisia hyötyjä. ” edustaja Elovaara tiivistää.

Lisätietoja
Tiina Elovaara
kansanedustaja,
Sinisten varapuheenjohtaja
0503868706