Sinisten Hongisto: Hallitukselta kaksi isoa lastensuojelutekoa – hyväksikäyttörangaistus kovenee kahdella vuodella ja lapsiavioliitot kielletään kokonaan

Sinisten Hongisto: Hallitukselta kaksi isoa lastensuojelutekoa – hyväksikäyttörangaistus kovenee kahdella vuodella ja lapsiavioliitot kielletään kokonaan

”Olin kevään 2015 hallitusneuvotteluissa sisäisen turvallisuuden työryhmän puheenjohtaja. Ryhmä sopi yksimielisesti, että tällä hallituskaudella kovennetaan erityisesti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia”, sinisten poliisiedustaja Reijo Hongisto sanoo. ”Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat teoista kauheimpia. Rangaistusasteikon koventamisella on merkittävä ennaltaehkäisevä vaikutus.”

Valtioneuvosto kertoi tänään täysistunnossaan tuovansa kahden viikon sisällä eduskunnalle esityksen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistuksen korottamisesta 4 vuodesta 6 vuoteen. Lisäksi rangaistusasteikko teosta, jossa tekijä syyllistyy samalla teolla sekä lapsen törkeään raiskaukseen että törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, kovenee merkittävästi. Rangaistus 4-12 vuotta vankeutta lähenee henkirikosten rangaistusasteikkoa.

Hallitus ilmoitti tänään myös tuovansa eduskunnalle esityksen, jolla lapsiavioliitot kielletään Suomessa lopullisesti.

”Jatkossa avioon ei pääse edes oikeusministeriön erivapaudella, vaan avioliiton voi solmia vain täysi-ikäiset. Alle 18-vuotias on vielä keskenkasvuinen. Avioliitto on iso, koko loppuelämään vaikuttava päätös”, Hongisto muistuttaa. ”Oli aika saada tämäkin vanhentunut lainsäädäntö korjattua. Kolme isoa A:ta: ajokortti, alkoholi ja avioliitto ovat jatkossa kaikki K18.”

Lisätietoja:
kansanedustaja Reijo Hongisto (sin)
040-525 7488