Kimmo Kivelä: Harmaa talous ja verovälttely tarvitsevat huomiota – konsernien verotarkastukset pitää säilyttää työkalupakissa

Kimmo Kivelä: Harmaa talous ja verovälttely tarvitsevat huomiota – konsernien verotarkastukset pitää säilyttää työkalupakissa

Ylen MOT uutisoi maanantaina 12.3.2018, että verottaja on löytänyt yrityksiltä yhteensä yli 3 miljardin arvosta ilmoittamattomia tuloja. Verotarkastus koski vuosia 2012-2017.

”Verovälttelyn kokoluokka on hämmästyttävän suuri”, pohtii sinisten kuopiolaiskansanedustaja Kimmo Kivelä. ”On selvää, että verottajalla pitää säilyä mahdollisuus tehdä konserniverotuksen valvontaa jatkossakin kaikissa isoissa yrityksissä. Pelkällä luottamuksella ei voi mennä.”

Konsernien verotuksen ohjausta ja valvontaa on kehitetty viime vuosina entistä enemmän luottamukseen ja ennakoivaan vuorovaikutteiseen ohjaukseen perustuvaksi. Tarkoitus on säästää viranomaisresursseja. Kivelä vaatii, että järeä verotarkastus on säilytettävä jatkossakin mahdollisena työkaluna myös luottamuksella rakennetuissa konsernisuhteissa verottajan kanssa. Siniset luottaa tavalliseen suomalaiseen, mutta ei usko, että tahallinen verovilppi olisi kadonnut kaikista yrityksistä paranevan ohjauksen ja vuorovaikutuksen myötä.

”Verovälttely on erityisen ongelmallinen niiden yritysten kohdalla, jotka ovat saaneet julkisia yritystukia”, Kivelä jatkaa. ”Valitettavasti kaikki toimijat Suomessa eivät jaa samanlaista omaatuntoa verovelvollisuudesta. Välttelyä pidetään jopa taituruutena.”

Sininen tulevaisuus haluaa keventää pieni- ja keskituloisten verotaakkaa. Jos yritykset saadaan paremmin hoitamaan verovelvollisuutensa, on sillä suuri merkitys tavallisen kansalaisen verotaakalle.

”Kuudelle vuodelle jaettuna kolme miljardia on 500 miljoonaa euroa vuodessa. Summasta saaduilla verotuloilla saisi paljon aikaan yhteiseksi hyväksi.”

Lisätietoja:
Kansanedustaja Kimmo Kivelä
050-512 0061