Sinisten Kivelä: Suomi kuuluu Pohjoismaiden kanssa samaan EU-porukkaan – Saksan ja Ranskan joukkoon kuuluminen ei ole etumme mukaista

Sinisten Kivelä: Suomi kuuluu Pohjoismaiden kanssa samaan EU-porukkaan – Saksan ja Ranskan joukkoon kuuluminen ei ole etumme mukaista

Eduskunnan suuri valiokunta linjasi tänään Suomen kantaa EU:n tuleviin rahoituskehyksiin. Komissio antaa ehdotuksen budjetiksi tulevalle seitsemän vuoden kehyskaudelle toukokuussa.

”EU:n pikkumaat Ruotsin johdolla kannattavat maksimissaan 1 prosentin tasoa EU-maiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta. Tämäkin taso tarkoittaisi jäsenmaksujen 6 prosentin nousua. Saksa ja Ranska ovat valmiita kasvattamaan budjettia enemmän. Siniset ovat Ruotsin, Hollannin, Tanskan ja Itävallan linjalla talouskysymyksissä”, suuren valiokunnan jäsen, kansanedustaja Kimmo Kivelä (sin) sanoo.

Jo pelkästään 1 prosentin linja tulee kasvattamaan Suomen maksuosuutta tulevalla kehyskaudella 800 miljoonalla euroa. Suomessakin eräiden poliitikkojen kannattama 1,05 prosentin linja kasvattaisi Suomen osuutta jopa 1700 miljoonalla eurolla.

”Maatalous- ja koheesiotukien takia Suomen ei kannata lähteä Saksan ja Ranskan matkaan. Lisätään mieluummin suoraa rahoitusta vaikeimmille alueille kotimaassa. Se tulee halvemmaksi”, Kivelä sanoo.

”Siniset eivät halua yhtään meppipaikkaa lisää”, Kivelä painottaa. ”Jos pirulle antaa pikkusormen, se vie koko käden. Sama pätee EU-budjettiin. Se on Molokin kita, joka ahmaisee kaiken, jonka jäsenmaat ovat valmiit antamaan. Tänään luovutamme meppipaikoissa, huomenna jossain isommassa budjettilinjauksessa.”

Olisi demokraattisesti vastuullista pienenentää EU-instituutioiden kokoa brexitiä vastaavalla tavalla. Iso-Britannian EU-eron seurauksena vapautuvia Euroopan parlamentin paikkoja ei pitäisi jakaa muille jäsenvaltioille. Pienempi EU, pienempi budjetti. Siniset esitti tätä suuressa valiokunnassa eduskunnan kannaksi.

”On myös huomioitava Saksan taloudellinen tilanne. Heidän ylijäämänsä on 40 miljardin luokkaa. Suomessa tasapainoon pääseminen on isojen leikkausten takana, ja tänä vuonakin otamme vielä velkaa 3 miljardia”, Kivelä muistuttaa. ”Nettomaksuosuuden kasvattaminen ei tunnu hyvin voivan Saksan kukkarossa niin kuin Suomen.”

”Kamalinta tässä kaikessa on, että meppipaikkoja lisää hamuava Euroopan parlamentin enemmistö olisi valmis hyväksymään jopa 1,3 brexit-kertoimen tulevaan budjettiin. EU:n ahneudella ei ole rajaa.”

Lisätietoja:
Suuren valiokunnan jäsen Kimmo Kivelä (sin)
050-512 0061