Sinisten Kivelä vaatii lisätoimia suomen säilymiseksi tieteen ja sivistyksen kielenä – suomen sanasto ei kehity muuten

Sinisten Kivelä vaatii lisätoimia suomen säilymiseksi tieteen ja sivistyksen kielenä – suomen sanasto ei kehity muuten

”Suomenkielisten julkaisujen ja tutkijoiden osallistumisen yhteiskunnalliseen keskusteluun on saatava lisää painoarvoa arvioitaessa henkilön pätevyyttä yliopistojen tehtäviin”, vaatii sinisten kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Kimmo Kivelä.

Kivelä on jättänyt opetusministerille kirjallisen kysymyksen siitä, mikä on suomen kielen opetuksen tila ja asema yliopistoissa. Hän ehdottaa myös suomen kielen asemaa tukevaa muutosta yliopistojen rahoitusmalliin.

”Mielestäni yliopistojen rahoitusmallia olisi muutettava niin, että malli kannustaisi tutkijoita käyttämään suomea tieteen kielenä”, Kivelä toteaa.

Kivelä on huolissaan suomen asemasta tieteen ja sivistyksen kielenä. Jo valtaosa tutkimuksesta suomalaisissa yliopistoissa tehdään englanniksi. Hänen mukaansa englanninkieliset julkaisut arvotetaan paremmin kuin suomenkieliset.

”Arviointiperusteet vaikuttavat suoraan siihen, ettei yliopistoissa suhtauduta myönteisesti suomenkieliseen tutkimukseen”, Kivelä harmittelee. ”Mitä enemmän tutkitaan ja opiskellaan englanniksi, sitä vähemmän alan sanastoa kehittyy suomeksi. Se on suomen kannalta erittäin huono asia.”

Lisätietoja:
sivistysvaliokunnan jäsen Kimmo Kivelä
050-512 0061