Sinisten Kulmala: Pelisääntöjä ei voi muuttaa kesken tukikauden – luomutiloille taattava luvatut tuet

Sinisten Kulmala: Pelisääntöjä ei voi muuttaa kesken tukikauden – luomutiloille taattava luvatut tuet

”Luomuviljelyn tukea ollaan heikentämässä isolla kädellä kesken tukikauden. Maaseutuvirasto on ilmoittanut asiasta luomuviljelijöille huhtikuussa”, ihmettelee sinisten kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtaja Kari Kulmala Rääkkylästä. ”Pohjois-Karjalassa luomuviljellään eniten koko Suomessa. Luomuviljeltyjen peltojen osuus on lähes 30 prosenttia. 80 hehtaarin viljatilalla tuen menetys voi olla jopa 4000 euroa.”

Maaseutuvirasto on ilmoittanut, että viherlannoitusalat eivät jatkossa kuulu tuen piiriin. Aikaisemmin viherlannoitusnurmet on voinut merkitä satonurmiksi tai säiliörehuksi, joille tukea on myönnetty.
Luomuliitto pitää sääntömuutosta kesken tukikauden ongelmallisena jo sen takia, että se vain sekavoittaa jo valmiiksi vaikeaselkoista tukijärjestelmää. Lisäksi on tiedossa, että ELY-keskusten valvonta ja rangaistuskäytännöt vaihtelevat suuresti.

”Olen huolissani, että pelisääntöjen muuttaminen kesken kauden johtaa maatilojen eriarvoiseen kohteluun eri puolilla Suomea valmiiksi sekavaa tukipolitiikkaa mutkistamalla”, Kulmala sanoo. ”Olen tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen aiheesta. Kysyn myös, kuinka hallitus aikoo kompensoida tulojen menetyksen luomuviljelijöille.”

Lisätietoja:
Sinisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kari Kulmala
050-513 2213