Sinisten Matti Torvinen: Demarit haluaa kaataa soten hinnalla millä hyvänsä ja keinoja kaihtamatta

Sinisten Matti Torvinen: Demarit haluaa kaataa soten hinnalla millä hyvänsä ja keinoja kaihtamatta

”Demareiden kärkihanke on soten kaataminen. Krista Kiuru, demareiden uskollinen soturi, on sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana tehnyt kaikkensa, jotta uudistus ei ehtisi valmiiksi”, sanoo Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen. ”Nyt käytetään viimeisenä oljenkortena välikysymystä vanhustenhuollon tilasta. Demarit pelaa rohkeaa. Onko kansa unohtanut, että demarit leikkasi viime hallituskaudella miljarditolkulla kuntien valtionosuuksia? Niitä rahoja, joilla mm. vanhuspalvelut rahoitetaan.”

Totuus on se, että 300 kuntaa ei enää selviä ikäihmisten hoidosta. Kunnilla ei ole rahaa, eikä osaamista kilpailuttamisessa. Liian läheiset suhteet päättäjien ja yritysten välillä vaikuttavat myös lopputulokseen.

”Suomi tarvitsee sote-uudistuksen, jotta kunnat voidaan vapauttaa vastuusta tarjota sosiaali- ja terveyspalvelut. Nyt on viimeinen hetki. Sen todistavat julkisuuteen tulleet tiedot yksityisten hoivafirmojen häikäilemättömästä toiminnasta. Kuntapäättäjillä on liian läheiset suhteet hoivayrityksiin”, Torvinen sanoo. ”Kuntien ja kaupunkien johtajat veljeilevät terveys- ja hoivayritysten pomojen kanssa. Tiedetään kymmeniä kuntia joissa johto on salaa valmistellut palvelutalon ja hoivatalon ns. ulkoistamisen.”

Demarit yrittää kaataa soten keinolla millä hyvänsä, jotta hallitus ei onnistuisi uudistuksessa. Torvinen perää demareilta poliittista vastuuta. Uusi sote-lainsäädäntö mahdollistaisi huomattavasti laadukkaamman palvelujen kilpailuttamisen ja valvonnan. Sinisten ansiosta lainsäädäntöön ollaan kirjaamassa yhteiskuntavastuu. Nykylainsäädännössä sitä ei ole.

”Ottavatko demarit vastuun siitä, että vanhukset ovat seuraavallakin hallituskaudella heitteillä, kun kuntien villit ulkoistamiset saavat jatkua entiseen malliin? Nyt eduskunnan käsittelyssä oleva sote-uudistus vahvistaisi vanhusten palveluita merkittävästi”, Torvinen muistuttaa.

Lisätietoja:
Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen
046-922 2222