Sinisten Mölsä: Kojamo listautuu pörssiin – yleishyödyllisyyden varjolla taottu rahaa ay-pomoille

Sinisten Mölsä: Kojamo listautuu pörssiin – yleishyödyllisyyden varjolla taottu rahaa ay-pomoille

Entinen VVO Oyj, nykyinen Kojamo Oyj listautuu pörssiin. Sinisten Martti Mölsä huomauttaa, että pörssiyritys tai sellaiseksi aikova yhteisö ei tietenkään mitenkään voi olla yleishyödyllinen toimija. Kojamon kyseenalainen aiempi yleishyödyllinen rooli on tuonut sen omistajille huomattavia ylimääräisiä tuloja verovapauksina ja kilpailuetuna. Siniset näkevät rehellisesti yleishyödylliset toimijat tärkeinä yhteiskunnalle, mutta Kojamon kaltaiset suuren rahan yleishyödyllisyysaseman väärinkäytökset ovat etujärjestöistä riippumattomalle liikkeelle merkki vanhojen puolueiden kaksinaismoralismista.

”Kojamon yleishyödyllisyys jäi tavallisen kansalaisen oikeustajuun mahtuen näyttämättä toteen sen aiemmassa toiminnassa, ja nyt viimeinenkin verho toiminnan todelliselta luonteelta otetaan pois, kun se listautuu pörssiin. Mikä se sellainen yleishyödyllinen toimija on, joka suunnittelee pörssilistautumista? Ei tietysti minkäänlainen”, sanoo talousvaliokunnan puheenjohtajanakin toimiva Mölsä.

Kojamon osakeannin ennakoidaan Iltalehden (4.6.2018) mukaan tuottavan omistajilleen jopa satoja miljoonia euroja. Kojamon suurimmat osakkeenomistajat ovat eläkevakuuttajat Ilmarinen ja Varma sekä ammattiyhdistykset Metallityöväen Liitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Rakennusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Teollisuusalojen ammattiliitto, Tehy sekä Sato.

Mölsä on jo aiemmin kritisoinut Kojamoa. Hänen mukaansa korkotuet, asumistuet samoin kuin ammattiyhdistysliikkeiden nostamat osingot valuvat jatkuvina kohoavina vuokrina muun muassa SDP:n ja Vasemmistoliiton vaalikassaan. Hän on huolissaan, että tukien varaan rakennettu yhteiskunta ei toimi enää heikompiosaisten hyväksi. Niin sanottu kohtuuhintainen asuntotuotanto pääkaupunkiseudulla on yksi suurimmista tulonsiirroista kyseessä oleville järjestöille ja puoluekoneistoille.

”Nyt Kojamon oikea karva pitäisi paljastua kaikille. Sillä on yli 35 000 vuokra-asuntoa. Pörssiyrityksenä sentään tulee selväksi se, että Kojamo pyrkii olemaan hyödyllinen vain omistajilleen, ei vuokralaisille. Ay-pomoille listautuminen on hyvinkin hyödyllinen, kun palkkiot tuplaantuvat. On ihmeteltävää, kuinka SDP ja Vasemmistoliitto voivat yhtäältä hyötyä kaikessa hiljaisuudessa vuokrariistosta ja toisaalta suurella suulla esiintyä heikompiosaisten puoltajana. Siinä ei ole vastuuntunto ja rehellisyys kohdillaan.”

Lisätietoja:
Talousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Martti Mölsä (sin)
050-512 0511