Sinisten poliisiedustaja Kulmala: Poliisikoulutuksesta opintoeduilla taas houkuttelevampi – viime vuonna 60 opiskelupaikkaa jäi käyttämättä

Sinisten poliisiedustaja Kulmala: Poliisikoulutuksesta opintoeduilla taas houkuttelevampi – viime vuonna 60 opiskelupaikkaa jäi käyttämättä

Kokoomuksen ministeri Mykkänen vastustaa (Kaleva 18.8.2018) sinisten ministeriryhmän aloitetta palauttaa poliisiammattikorkeakouluopiskelijoiden opintososiaaliset etuudet. Perusteluissaan hän kertoo, että käyttäisi tämänkin rahan lähiöpoliisien palkkaamiseen. Ajatus on hyvä, mutta ilmeisesti ministerillä on jäänyt laskuopin opinnot hieman kesken tai hän ei tunne poliisityötä ja poliisin resursseja riittävästi.

Sinisten poliisitaustainen kansanedustaja Kari Kulmala Rääkkylästä kertoo, että Suomessa on n. 7200 poliisia. Kymmenessä vuodessa esim. Itä-Suomesta on vähennetty kokoomuksen hallituskausilla noin 100 poliisia. Itä-Suomessa on tällä hetkellä vielä noin 650 poliisia, joista puolet on tutkintatehtävissä. Hälytyspartioita on pinta-alaan nähden erittäin vähän ja välimatkat ovat pitkät.

Noin 300 poliisilla on mahdollisuus jäädä vuosittain vanhuuseläkkeelle, osa jää muuten eläkkeelle tai vaihtaa työpaikkaa. Poliisikoulutukseen hyväksyttiin viime vuonna 340 opiskelijaa, vaikka opiskelupaikkoja olisi ollut 400:lle. Nykyinen koulutusmäärä ei siis lisää merkittävästi tulevaisuudessakaan poliisien määrää. Sinisten tavoite on nostaa poliisien määrä 8000:een. Siniset haluavat panostaa turvallisuuteen koko maassa.

”Mistä ministeri Mykkänen aikoo ottaa lähiöpoliisit, kun poliisilaitoksilla ei ole mahdollisuus irrottaa tähän tärkeään tehtävää henkilöstöä? Jo nyt 100 000 hälytystehtävää jää poliisilta hoitamatta ja se kaikki on pois ihmisten turvallisuudesta! Poliiseja saadaan vain kouluttamalla heitä lisää ja se kestää vuosia. Opintososiaalisten tukien palauttaminen on yksi keino lisätä halukkuutta poliisikoulutukseen”, Kulmala painottaa.

”Eikö kokoomukselle riitä, että he olivat lakkauttamassa myös liikkuvaa poliisia, jonka resursseja poliisipäällikötkin haikailevat nyt julkisesti maakuntalehdissä? Onko kokoomus tekemässä muita turvallisuutta vaarantavia päätöksiä punavihreiden puolueiden tapaan jatkossakin vai myöntävätkö he edellisellä hallituskaudella tekemänsä virheet ja yrittävät edes vähän korjata niitä?”, Kulmala kysyy.

Lisätietoja:
Kari Kulmala
kansanedustaja
hallintovaliokunnan jäsen
050-513 2213