Sinisten poliisiedustajat Kulmala ja Hongisto: Poliisien riittävä määrä turvattava – opintososiaaliset etuudet palautettava budjettiriihessä

Sinisten poliisiedustajat Kulmala ja Hongisto: Poliisien riittävä määrä turvattava – opintososiaaliset etuudet palautettava budjettiriihessä

”Viime hallitus teki suuren virheen, kun se poisti poliisiopiskelijoiden opintososiaaliset etuudet”, sinisten rääkkyläläinen poliisiedustaja Kari Kulmala pahoittelee. ”Olen esittänyt yhdessä sinisten toisen poliisiedustajan Reijo Hongiston kanssa ministeriryhmällemme, että syksyn budjettiriihessä virhe korjataan ja etuudet palautetaan. Hintalappu on noin 2 miljoonaa euroa.”

Edellinen hallitus leikkasi poliisiopiskelijoilta poistamalla heidän opintososiaaliset etuuksensa eli maksuttoman majoituksen, ruoan ja terveydenhuollon. Sinisten nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ja Hongisto vastustivat päätöstä jo tuolloin ja tekivät hallituksen esitykselle vastalauseen. Heidän tuolloin esittämänsä perustelut vastalauseelle ovat käyneet toteen. Hakeutuminen alalle on vähentynyt ja varsinkin alaa vaihtavien aikuisopiskelijoiden määrä on vähentynyt.

”Vuonna 2017 koulutuspaikkoja oli 400, mutta niistä täytettiin 340. Kriteerit täyttäviä hakijoita on vähemmän kuin ennen”, Kulmala sanoo. ”Lisäksi poliisissa on aina tavoiteltu jo elämänkokemusta kerryttäneitä alanvaihtajia. Heillä on monenlaisia taitoja ja kypsyyttä tehdä poliisin vaativaa työtä. Nyt hakijat ovat selvästi nuorempia kuin ennen. Perheellinen ei herkästi lähde tavallisella opiskelijabudjetilla vaihtamaan alaa.”

Vimpeliläinen Hongisto on huolissaan siitä, miten poliisien määrä pystytään turvaamaan jatkossa.

”Nyt on jo vaikea täyttää avoimia poliisien virkoja. Miten käy jatkossa, kun edes alalle opiskelevia ei saada tarpeeksi?” Hongisto pohtii. ”Poliisiksi pitäisi saada rekrytoitua alalle parhaiten sopivat ihmiset. Viime hallituksen tekemien muutosten jälkeen ala ei houkuttele entiseen malliin.”

Sinisten poliisiedustajat ovat tyytyväisiä, että puolueen ministeriryhmä jakaa edustajien huolen ja on valmis esittämään edellisen hallituksen tekemän leikkauksen perumista.

”Uskomme, että muillakin hallituspuolueilla on tahtoa korjata tehty virhe. Poliisien tarve ei ole vähentynyt mihinkään. Päinvastoin. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta yhteiskuntamme turvallisuuden takaava tukiranka säilyy toimintakykyisenä”, Hongisto ja Kulmala sanovat päättäväisesti. ”Haluamme välttää Ruotsin tilanteen, jossa aamuisin lasketaan yöllä palaneet autot.”

Lisätietoja:

kansanedustaja Kari Kulmala
050-513 2213

kansanedustaja Reijo Hongisto
040-525 7488