Sinisten Turunen: Vien yrittäjien perheenjäsenten epäreilun sosiaaliturvan riiheen korjattavaksi

Sinisten Turunen: Vien yrittäjien perheenjäsenten epäreilun sosiaaliturvan riiheen korjattavaksi

”Suomen sosiaaliturvassa on ihan käsittämätön epäkohta, jonka vaadin tulevassa budjettiriihessä korjattavaksi”, sanoo talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (sin). ”Suomessa yrittäjän perheenjäsenet ja lähisukulaiset voidaan rinnastaa yrittäjiksi, vaikka heillä ei olisi osaa eikä arpaa yritystoiminnassa. Se on aivan käsittämätöntä.”

Suomessa maksetaan yhteisellä sopimuksella paljon veroja. Kun aikuinen ihminen tarvitsee yhteiskunnalta taloudellista tukea, tuki määräytyy yksilöllisin perustein, mutta yrittäjän perheessä menettely voikin olla toinen. Yrittäjän perheenjäsen, joka ei omista yritystä ollenkaan, voidaan määritellä yrittäjäksi ja hän voi menettää oikeutensa esimerkiksi työttömyysturvaan, kun samaan aikaan työntekijän puolisona hän olisi oikeutettu etuuteen.

Yrittäjätaustainen Turunen on tehnyt epäkohdan korjaamiseksi helmikuussa lakialoitteen, joka on saanut allekirjoituksia yli puoluerajojen.

”Siniset on uudistava puolue, joka haluaa karsia pikkumaisuudet ja selvät epäkohdat lainsäädännöstämme”, Turunen jatkaa. ”Sen vuoksi ehdotankin lakialoitteessani, että selkeyden, tasa-arvoisen kansalaisten kohtelun ja oikeudenmukaisuuden vuoksi on tärkeää saada yrittäjämääritelmästä pois ne yrittäjän perheenjäsenet, jotka eivät itse omista yrityksestä mitään.”

Lue Kaj Turusen lakialoite
Sosiaaliturvan korjausehdotus on myös Sinisen tulevaisuuden sosiaaliturvaohjelmassa

Lisätietoja:
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (sin)
050-512 0663