Sosiaali- ja terveysministeri Mattila: Hoitajamitoitus voidaan kirjata lakiin – huomio kiinnitettävä kuitenkin vuorossa olevien hoitajien määrään

Sosiaali- ja terveysministeri Mattila: Hoitajamitoitus voidaan kirjata lakiin – huomio kiinnitettävä kuitenkin vuorossa olevien hoitajien määrään

Vanhusten hoivan parantamiseksi monet puolueet vaativat nyt hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) tukee kirjaamista, mutta muistuttaa etteivät ongelmat ratkea, ellei työvuorossa ole tarpeeksi hoitajia.

”Vanhusten hoidon tarve vaihtelee jopa päivittäin. Koko henkilöstön lakisääteinen mitoitus ei auta, jos vuorossa ei ole tarpeeksi henkilökuntaa”, Mattila muistuttaa. ”Entisenä sairaanhoitajana tiedän, miten vaihtelevaa hoidon tarve on. Henkilökuntaa pitää kuulla ja heidän pitää voida vaikuttaa työhönsä. Lähiesimiesten merkitys on ensiarvoisen tärkeä. Heillä pitää olla osaamista siinä, että työvuoroissa on riittävästi ihmisiä ja osataan ennakoida tilanteita.”

Hoitajat hoitajina, talkkarit talkkareina

”Vanhusten hoidon tarve määrittää hoitajien tarpeen. Se vaihtelee hoivakodista toiseen, jopa vuorosta toiseen. Hoitajien lisäksi hoivakodeissa pitää olla talkkari, tarpeeksi siivoojia, keittiöhenkilökuntaa ja ulkoiluttajia. Vanhusten elämässä pitää olla muutakin kuin television eteen kärrääminen”, Mattila sanoo.

Siniset valmiita nostamaan suosituksen 0,7:än kun hoitoisuus sitä vaatii

Tällä hetkellä hoitajamitoitus 0,5 on sosiaali- ja terveysministeriön suositus. Siniset olisi valmiita nostamaan suosituksen 0,7:än, kun hoitoisuus sitä vaatii, mutta sen pitää näkyä konkreettisesti hoitotyön ammattilaisten työvuoroissa, ei vain riman alta hipoen muusta kuin hoivasta vastaavat mitoituksessa mukaan laskettuna.

”Hoitajamitoitusta tulee uudistaa niin, että se vastaa paremmin erilaisten hoivakotien toimintaa. Suositellun hoitajamitoituksen täyttämättä jättämisen pitää olla rangaistavaa. Jos hoitajia ei ole tarpeeksi, pitää siitä sakottaa tuntuvasti”, Mattila sanoo.

Lisätietoja:
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin)
050 512 0176